Gradivo, Interno Gradivo Članki

ENDOMETRIOZA

Endometrioza, kronična bolezen žensk

ENDOMETRIOZA

Najbrž mnogi ne veste, oz. ne poznate, kaj je endometrioza, na drugi strani pa 20-40% neplodnih žensk, še predobro ve za to bolezen, katera povzroča neplodnost.
Endometrioza
je bolezen, kjer se izven maternice pojavi na sluznici maternice podobno tkivo (ustvarijo kot nekakšne pregrade), ki povzroča neplodnost in bolečine. Ta bolezen je kronična in se pojavlja v plodnem obdobju ženske. Te bolečine so ponavadi tako močne, da ženske, dekleta… izostajajo iz šole, službe… Endometrioza je hormonsko odvisna, vnetna in kronična bolezen.

Govorimo o različnih oblikah endometrioze:

 • peritonealna, (najpogostejša oblika, pojavlja se v potrebušnici, potreben poseg laporoskopija; ne ugotovi se z ginekološkim pregledom ali z uv-pregledom)
 • ovarijska (se ugotalja preko ultrazvoka; povzroča hude bolečine, uničuje jajčnik, z vsakim posegom se zmanjšuje uporabnost jajčnika)in
 • globoka infiltrativna endometrioza (če je endometrioza prisotna na obeh jajčnikih, ali pa se celo pojavi na sosednjih organih, npr. na črevesju, v nožnici, na mehurju, lahko pritiska tudi na sečevode; specialisti jo lahko ugotovijo z ultrazvokom)
 • adenomioza oz. endometrioza maternice(sluznica začne rasti v mišično plast maternice, ženska ima zelo boleče menstruacije in težave s plodnostjo.

Na osnovi simptomov, lahko ginekolog sklepa na endometriozo, nato opravi vaginalni pregled in ultrazvok, dokončno pa potrdi diagnozo z laparoskopijo. Endometriom je cista jajčnika z ovojnico in gosto rjavo vsebino, v nasprotju s peritonealno lahko ovarijsko ugotovimo z ginekološko preiskavo ali UV preiskavo.

Simptomi endometrioze so naslednji:

 • bolečine v času menstruacije,
 • ponavljajoče bolečine v spodnjem delu trebuha,
 • boleči spolni odnosi,
 • neplodnost,
 • če so endometri razširjeni po drugih organih se lahko pojavljajo tudi krvavitve iz črevesja ali krvav urin ob menstruaciji, ter težave pri odvajanju seča in blata,
 • v redkih primerih lahko prizadene celo pljuča ali možgane oz. se pojavi v popku in brazgotinah po ginekoloških operacijah.

Vzroki za nastanek:

 • teorija o retrogradni menstruaciji (menstrualna kri naj bi med menstruacijo skozi jajcevode zatekala v trebušno votlino)
 • teorija o preobrazbi celomskih celic
 • če je endometriza na ledvicah, pljučih… pojasnjujejo z žilno in limfatičnimi emobolizmi ( tkivo maternične sluznice potuje do drugih delov telesa po limfnem sistemu, krvnem obtoku).
 • avtoimuna teorija (pomanjkljiva celična imunost)
 • teorija o možnosti genetskega izvora (če imate v družini bližnjo sorodnico s to boleznijo, je verjetnost 5-7x večja, da zbolite za to diagnozo)
 • čedalje pogosteje pa se omenja vpliv in onesnaženost okolja

Danes je znano, da ta bolezen lahko prizadene vse ženske v rodnem obdobju, tudi mladostnice. Pojavi se lahko že ob prvi menstruaciji. Endometrioza ni nalezljiva in se ne prenaša s telesnimi stiki.                                                                                                                                 – Jože Majes

Endometrioza – kako si lahko pomagamo na naraven način, brez stranskih učinkov?

Jože Majes svetuje za tovrstne težave piti čajno mešanico Endopreč JM 147, ki odpravlja nepravilnosti in zdravi rodila. V mešanici so različne zdravilne rastline. Plahtica zdravi ženske težave, naravno uravnava hormone in dobro vpliva na jajčnike. Rman, plavica, so rastline, ki pomagajo čistiti kri, da se iz telesa izločijo strupi, ki rušijo ravnovesje v telesu. Notri pa je tudi gladež, ki deluje na tkivo, da se nepravilne tvorbe pozdravijo in izginejo.
Dnevno je potrebno popiti do 1 liter čaja, kar ponavljamo 3 tedne. Po treh tednih sledi en teden pavze in nato kuro po potrebi ponovimo. Kako čaj pripravimo? Štiri čajne žličke oz. 4ščepe rastline, poparimo s 1 litrom umirjenega kropa. Precedimo čez 10 min in čaj popijemo po požirkih skozi dan.

Poleg čaja Endopreč JM 147 svetujemo uživati pripravek iz Aloe Arborescens. Glede na biološke in fitoterapevtske lastnosti lahko Alojo priporočimo tudi pri tovrstnih težavah. Ima zelo širok spekter delovanja – ne le, da ima antioksidativne, protibakterijske, protiglivične, protivirusne in imunomodulatorne lastnosti, temveč deluje tudi proti bolečinam, vnetjem, ter celi in spodbuja rast zdravega tkiva, kar je pri endometriozi zelo pomembno.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 147 ČAJ ENDOPREČ
>> SIRUP ALOA ARBORESCENS