Zdravilne rastline

Encijan

ENCIJAN

Gentiana lutea

Encijan je ena od najlepših gorskih rastlin. Rad uspeva na nadmorski višini nad 800m s pogledom proti jugu in morju. Leta sem se mučil, da bi ga vzgojil na našem vrtu. Prinesel sem zeljo iz hribov, ga negoval, vendar mi je vedno po dveh letih propadel. Je trajno zelišče, ki rabi sedem let, da zacveti. Zaradi korenin, ki vsebujejo daleč največ grenčin od vseh Slovenskih rastlin so ga ljudje brezobzirno kopali. Tam, kjer še raste je množičen in z veseljem opažamo, da ni več ogrožen. Zato je zaščiten. Uporabna je njegova korenika, ki je izredno debela in sega tudi do meter globoko v zemljo.

Po svetu ga gojijo na privatnih zemljiščih. Koreniko kopljemo jeseni, ko zgornji del delno propade. V tem stanju je velika nevarnost, da ga nepoznavalci zamenjajo z izredno strupeno belo čmeriko. Na svojih predavanjih mi je kar nekaj udeležencev povedalo, da je prijatej prijatelju prinesel v dar tinkturo encijana, za katero se je po porvem zaužitju pokazalo, da mu je dejansko prinesel korenino čmerike. To je četrte najbolj strupena rastlina v Sloveniji in za njo ni protistrupa. Kajti čmerika že kmalu po zaužitju povzroči hudo pekoče krče v prebavilih. Do zamenjave pride, ker rasteta obe rastlini na istem rastišču in sta jeseni, ko se sesedeta, za nepoznavalce enaki.
Paziti moramo predvsem na to, da ima prerezana korenina encijana rumeno barvo, čmerika pa belo. Zato previdno!
Vsebuje predvsem grenki glikozid genciopikrin, ki vzpodbuja apetit, fermentacijo, odpravlja občutek lakote. Kot tak odpravlja tudi zapeke.
Planinci so ga imeli od nekdaj v nahrbtniku, če jih je napadla v snefu visoko v gorah slabost.

Sam sem to doživel na pobočjih Pece, ko je mene in skupino presenetilo slabo vreme z vetrom in mrazom. Samo majhen požirek tinkture encijana nam je vlil neverjetno moč, da je kar samo šlo proti vrhu. Dobro dene tudi pri nadležnem spahovanju. Jaz ga imam zato vedno v avtu proti spahovanju na dolgih vožnjah. Količina alkohola pri nekaj kapljicah je zanemarljiva. Ni se trba bati, da vam bodo možje v modrem zaplenili vašega jeklenega konjička.
Z njim sem se uspešno lotil težav pri sodobni bolezni izgube okusa.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

 

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

BIO ČAJ DIGEST PLUS (PAČAK), 30G

4.72
Vrsta izdelka: Zeliščni ajurvedski čaj Sestavine: komarček, ingver, cimet, kardamom, črni poper, klinčki. Uporaba: Pijte čaj 1 uro pred ali
Beri dalje

JM 421 – KAPLJICE (ENCIJAN), 100ML

14.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Encijan, rastlinski glicerol, destilirana voda.
Dodaj v košarico

MA 154 DIGEST SPECIAL 30G, TABLETE

23.10
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.
Dodaj v košarico