Zdravilne rastline

ČRNA DETELJA

ČRNA DETELJA

Trifolium pratense

Črna detelja je trajnica  s koreniko in spada v družino metuljnic. Sicer je zelo razširjena kot krmna rastlina, ki jo kmetje sejejo po njivskih strniščih, da obogati zemljo z dušikom. Najpogosteje jo najdemo po travnikih in pašnikih celotne Evrope in je zelo pomembna v kmetijstvu. Obstaja več vrst detelje. Enostavno je ločimo od drugih po tem, da ima vse liste trojne in metuljasti cvet, ki je združen v lepo okroglo cvetno glavo.

Blog - Post - Koristne lastnosti črne detelje v menopavzi

 

 

 

 

 

Črna detelja zraste do 50cm v višino. Cvetovi so škrlatno rdeči in drobni, cveti pa od maja do septembra, zelo lepo diši in zato je odlična paša za čebele. Črno deteljo nekateri imenujejo tudi rdeča detelja. Obstaja 7 podvrst črne detelje.

Zdravilni deli rastline:

 • nabiramo jo od maja do septembra; nabira se le cvetove
 • uporabljamo lahko svežo ali posušeno
 • liste nabiramo od spomladi do jeseni
 • vsebuje: flavone, kumarine, fenole, flavanoide, vitamin B1; in elemente kot so: kalcij, krom, fosfor, baker

Zdravilnost:

 • v preteklosti  (že leta 1570) so to rastlino opisovali in uporabljali za klistir
 • notranja uporaba se svetuje za težave v menopavzi, za izkašljevanje, pri vnetju želodca, glivičnih obolenjih, proti zaprtju, pospešuje izločanje žolča in urina, vpliva na hormon estrogen, uravnava holesterol, revmatoidne težave, pri boleznih dihal, spodbuja delovanje jeter,… Seznam je dolg, saj gre za eno najstarejših zdravilnih rastlin.
 • zunanja uporaba pa je poznana pri kožnih boleznih, ekcemu, luskavici,…

Črna detelja je rastlina, ki naravno vzpodbuja nastajanje hormona estrogena. V črni detelji je namreč humestrol – naravni estrogen, ki preprečuje prezgodnje staranje. Estrogen namreč nastaja v jajčnikih a po 35 letu se nastajanje zmanjšuje. Kar pomeni spremembe v videzu, telesu in tudi volji do življenja. Črna detelja ima poleg estrogena tudi vitamin B1 in pa Mangan, ki pa vplivata na boljše spanje, spomin, živčno stabilnost.

Uporaba:

 • za razstrupljanje si jo pripravimo v obliki čaja
 • pri zunanji uporabi se pripravi kot obkladek ali mazilo (iz cvetov)
 • mlade liste se lahko uporablja v kulinariki, spomladi si lahko pripravimo vitaminske zelenjavne jedi (ker vsebuje veliko vitamina A in C). Dodajamo jo k solatam, kot dodatek h kašam, dodamo jo lahko k testu za kruh ali drugim sladkim in slanim jedem, tudi za rižote, zelenjavne juhe,…

Opozorilo:

 • naj je ne uporabljajo te osebe, ki so prebolele tumorje, saj estrogen spodbuja njihovo rast
 • ne kombinira se z zdravili katera preprečujejo strjevanje krvi
 • nosečnicam in doječim materam odsvetujemo
 • tudi ženske katere so prebolele raka na dojkah ali maternici se to odsvetuje

Pripravki in uporaba:

1.) Za lajšanje težav med MENOPAVZO: V času menopavze priporočamo pitje čajne mešanice JM 120 Roždan, ki je sestavljena iz rastlin, ki vplivajo na izločanje hormonov in rastlin, ki pomirjajo. Mešanica je sestavljena iz: plahtice, žajblja, melise, mete, lipe cvet, maline, hmelja črne detelje in sivke. Najprej naredimo 1 kuro – torej pijemo čaj 3 tedne/100g čaja, nato sledi 1 teden pavze. Po enotedenskem premoru lahko kuro ponovimo, dokler težave ne izzvenijo. Dnevno je potrebno popiti 1 liter čaja. Pripravimo po standardnem postopku: v liter kropa damo 4 čajne žličke čaja, premešamo, pustimo 10 minut. Nato precedimo in uživamo skozi dan.  Čaj je lahko tudi hladen.

Na voljo so tudi kapljice Roždan JM 438. Te kapljice so narejene na osnovi rastlinskega glicerola in ne vsebujejo alkohola. Uživajo se dnevno 60 kapljic ( ali 3x 20 kapljic v 1 dcl vode in popijete ali 2x 30 kapljic; vedno pred jedjo). Kapljice Roždan, v katerih je še 10 drugih rastlin (plahtica, cimicifunga, hmeljevi storžki, lipa, melisa,…) preprečujejo prezgodnji prehod v meno in pa če ste že v meni – blaži znake mene, kot so vročinsko oblivi, nespečnost. Pomagajo pri živčni stabilnosti ter gibkosti sklepov.

2.) Za lajšanje težav s ščitnico, za uravnavanje ženskih hormonov ter pri pomanjkanju vitamina D: se svetuje uživanje kapljic BLAŽENA SITA JM446. Te kapljice so narejene na osnovi rastlinskega glicerola in ne vsebujejo alkohola. Uživajo se dnevno 60 kapljic ( ali 3x 20 kapljic v 1 dcl vode in popijete ali 2x 30 kapljic; vedno pred jedjo). Kapljice Sita vsebujejo poleg črne detelje še izvleček islandskega lišaja in cimicifuge.

3.) Pri težavah s srčno-žilnimi boleznimi, proti aritmiji: se svetuje kapljice TIKTAK JM448 Te kapljice so narejene na osnovi rastlinskega glicerola in ne vsebujejo alkohola. Uživajo se dnevno 60 kapljic ( ali 3x 20 kapljic v 1 dcl vode in popijete ali 2x 30 kapljic; vedno pred jedjo). Kapljice TIKTAK, vsebujejo poleg črne detelje še baldrijan in meliso.

Črna detelja je rastlina, ki s svojo zdravilnostjo vsako leto preseneti mnoge. Upam, da je tudi vas.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 120 ČAJ ROŽDAN 

>> JM 438 ROŽDAN KAPLJICE

>> JM 446 BLAŽENA SITA KAPLJICE

>>JM 448 TIKTAK KAPLJICE