Ciste so votlinice, zapolnjene s tekočino, ki se lahko razvijejo na enem ali obeh jajčnikih. Ciste na jajčnikih torej nastanejo s kopičenjem tekočine v jajčnikih ob ovulaciji. Poznamo več vrst cist: policistični jajčniki, folikularne ciste, luteinske ciste…

Ste ena tistih žensk, ki ima težave s cistami na jajčnikih?

Običajno so ciste jajčnikov nenevarne, benigne spremembe, ki se pojavljajo razmeroma pogosto. Delimo jih v dve glavni skupini. Funkcionalne ciste jajčnikov so majhne ciste, folikli, ki se sicer običajno pojavljajo ob dozorevanju jajčnih celic med mesečnim ciklom. Večinoma ne povzročajo težav. Lahko se jih pojavi več hkrati oziroma se pojavijo hkrati v obeh jajčnikih. Redko presežejo velikost 3 do 4 centimetrov in se običajno same od sebe skrčijo.
Druga skupina so prave benigne ciste jajčnikov. Najpogostejše so dermoidne ciste, ki jih običajno odkrijejo pri ženskah po 30. letu starosti. Občasno se lahko pojavijo v obeh jajčnikih. Večinoma ne povzročajo težav, razen če pride do zasuka jajčnika ali razpoka ciste. Dermoidne ciste vsebujejo nezrele celice, ki se lahko razvijejo v različna tkiva, zato pri operativnem posegu pogosto odkrijejo kostno tkivo, zobno tkivo ali dlake.

Ciste na jajčnikih
Na ciste na jajčnikih kažejo različni simptomi.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ