Zdravilne rastline

Česen

Česen

ČESEN

Allium sativum

 

Le kdo ga ne pozna. Cenijo ga kuharji, gospodinje, izganjalci vampirjev itd. Najbolj pa ga cenimo tisti, ki ljubimo zdravo življenje, ki imamo radi zdravo telo in upamo na dolgo življenje. Poznali so ga že v antiki. Omejen je v vedah, napisanih sanskrtu – stari indijski pisavi. Znano je da so rimski vojščaki na svojih dolgotrajnih pohodih imeli s seboj vedno stroke česna. Predpisovali so jim uživanje dveh strokov na dan, kar je priporočeno še danes, predvsem pa to velja za tiste, ki imajo zdravo črevesno sluznico.

Česen je enoletna rastlina. Pri nas na kmetih ga jeseni razmnožujemo vegetativno, se pravi, da stroke posadimo v zemljo. Drugo leto jeseni bomo imeli obilen pridelek. Priporočam Vam, da ga ima vsak na svojem vrtu, saj bo Vaš pridelek nekaj povsem drugega kot pa česen, ki ga kupite v trgovinah. Zadnja leta se namreč pojavlja česen, ki je nenormalno velik in ljudje dvomijo v njegovo zdravilnost.

Nazadnje ga je razmeroma lahko hraniti preko zime in poletja. Treba ga je le imeti na primerni temperaturi, da prehitro ne odžene, ko ga spomladi sonce obudi.

V kulinariki ga cenimo predvsem za pripravo zelo zdravih česnovih juh, dajemo ga v solate, prikuhe. Če pripravljamo morske sadeže, kar ne moremo brez česna. Pa se boste vprašali: ja kaj pa je v česnu tisto, kar je tako zdravilno. Če bi gledali po teži, bi bilo sigurno največ vode, beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob. Vsebuje precej eteričnega olja, ki vsebuje tiste snovi, ki so tako zdravilne. To so žveplove spojine, med njimi alin, po katerem ima česen tudi latisnko ime. A v stiku z vodo preide alin v sulfide.

Poleg tega vsebuje česen cel kup nam zelo potrebnih vitaminov, mineralov in topne kremenčeve kisline.
Takoj se spomnimo tistega rekla, ki pravi, da česen mora imeti duh. Če le tega ni česen ne zdravi. Vprašati moramo: ali biti zdrav in smrdeti po česnu ali pa ne smrdeti in tarnati za vse mogoče težave. No, pa saj duh po zaužitem česnu se da kar precej uspešno odpraviti z metinim čajem ali žvečenjem peteršiljevih svežih listov. Saj tudi če uživamo česnovo tinkturo, kjer damo kapljice tinkture v dcl hladne vode, nas duh po česnu ne bo motil.
Pri nas se preprosti ljudje radi pošalijo: če te moti duh po česnu, pa pojej čebulo.

V ljudskem zdravilstvu česnu predpisujejo malodane čudežne lastnosti. Sam verjamem v izredno moč narave. In pri česnu je bila narava zelo darežljiva.
Kot prvo je česen vota tonik. Vpliva na vse življenjske funkcije telesa. K meni prihajajo možakarji srednjih let, kjer jim njihov prijatelj med nogami nagaja in noče sodelovati pri ljubezenskih dogodivščinah. Eno od zdravil za te njihove tegobe je redno uživanje česna. Povem jim, da možakarji, ki so v življenju uživali veliko česna in pripravkov iz česna, dostikrat še pri devetdesetih osrečujejo dekleta. Nekaj obiskovalcev je v šali dejalo: To drži, če imajo dobre sosede. Jaz pa se ne strinjam povsem z njimi.

Kaj pa vse zdravi? Človek bi, če bi malo pretiraval rekel vse. Priporočamo ga predvsem za čiščenje krvi. Z njim uravnamo v krvi holesterol in trigliceride. Pri tem predlagamo uživanje tinkture česna. Česnovi pripravki uravnavajo krvni tlak, čistijo jetra, zdravijo pljučne bolezni. V časih, ko je tuberkuloza morila ljudi, je bil česen eno od zdravil za to hudo bolezen.

K meni prihaja dosti ljudi, ki jih muči arterioskleroza. Priporočam jim učenje, reševanje križank in redno uživanje česnove tinkture. Ljudje me vedno sprašujejo, kako dolgo naj uživajo tinkturo. Jaz pa jim vedno odgovorim, da morajo biti potrpežljivi in uživati tako dolgo, da bo težava prešla. Ravno pri povišanem holesterolu nekateri to pozdravijo po mesecu dni, eni po šestih mesecih, drugi po enem letu. Je pa res, da ljudem vedno priporočam tudi primerno dieto. Ljudje se, kar težko poslovijo od prašiča, alkohola, slanih jedi in sladkarij.

Prav taka prehrana in stresno življenje so glavni povzročitelji teh težav.
Česnovo tinkturo tudi priporočam starostnikom, ki jim peša vid. Česen namreč vpliva na prekrvavitev oči.
Česen so ljudje od nekdaj uporabljali kot sredstvo proti notranjim zajedavcem, parazitom kot je trakulja. Danes se odpravlja tudi za odpravljanje notranjih glivic.
Pri hudih bronhialnih vnetjih stari ljudje priporočajo utiranje pripravka v predel vratu in prsi. Naredimo ga iz na drobno narezanega česna in govejega loja. Prav tako se za iste težave uporablja česnova tinktura.
Zaradi antioksidativnih in antiseptičnih lastnosti uporabo česnovih pripravkov priporočamo tudi bolnikom z rakom.

Česen priporočamo tudi bolnikom, ki se jim gosti kri. Pri tem pa moramo paziti, da česnove tinkture ne uvažamo skupaj z aspirinom ali drugimi sinteznimi zdravili za redčenje krvi. Dostikrat se moramo odločiti za eno ali drugo.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 151 – BIO ČAJ MLADOST

15.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Kopriva, Oreh List, Njivska
Dodaj v košarico

JM 405 – KAPLJICE (ČESEN), 100ML

14.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Česen, rastlinski glicerol, destilirana voda,
Dodaj v košarico

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz
Dodaj v košarico

SIRUP ALOA Z MEDOM, 500ML

42.90
EKOLOŠKI IZDELEK BREZ KONZERVANSOV Sestavine: 65% aloa arborescens, 34% med, 1% figovo žganje (0,5% skupnega alkohola) Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo
Dodaj v košarico