BRIN

Juniperus cummunis

Juniperus communis

Brin je trajna rastlina. Spada med iglavce. Največkrat raste v obliki nizkega grmičevja, najdemo pa ga tudi v obliki višjega grma ali celo kot drevo, visoko prek šest metrov. Brin ljubi suha, kamnita tla. Prav, zato ga najdemo pri nas največ na Krasu in v Primorju, čeprav brin izhaja iz dežel severno od Alp. V zdravilne namene se uporabljajo predvsem plodovi, mlade iglice ali mlade iglice skupaj z narezanim lesom.

Iz brina pripravljamo različne zdravilne pripravke, ki jih lahko pripravimo sami, ali pa za pripravo potrebujemo, kakšno pripravo, kot je recimo kotel za žganjekuho ali pa parni destilator, s pomočjo katerega pridobimo brinovo eterično olje. Spretni žganje kuharji pridobijo eterično olje že pri kuhanju brinjevca.

Zdravilni pripravki iz brina:

  • sok iz svežih jagod
  • posušene jagode
  • posušene mlade iglice skupaj z drobno narezanim lesom (te sestavine vidite, če od branjevke na morju kupite mešanico za travarico)
  • brinov cvet, ki je sestavljen iz enega dela brinovega olja in treh delov domačega žganja
  • brinova tinktura, ki jo naredimo tako, da 20% svežih zmrznjenih jagod zmešamo z 80% domačega 50% žganja
  • eterično olje iz brinovih jagod, dobimo ga s parno destilacijo jagod
  • eterično olje iz brinovega lesa; dobimo ga s parno destilacijo brinovega lesa.

Če so stari zdravilci priporočali, da se moramo pred zdravilnimi rastlinami odkriti, so nam pri brinu svetovali, da se moramo še prikloniti.

Naj poudarimo, da je nabiranje brinovih jagod trpeč posel, ker iglice rade pikajo. Brinove jagode so najprej zelene, drugo leto pa postanejo rdeče in šele nato temno modre.

Tako, da brinove jagode zorijo od enega do treh let. Nabiralci jagod imajo za to prirejena smukala, ali pa pod drevo ali grm dajo ponjavo in nato grm otepajo.

Zdravilnost brina je zelo široka. Tinkturo jemljemo pri pokvarjenem želodcu, bronhialnih napadih, napadih astme, pri boleznih mehurja,… Vendar moramo jemati to po kapljicah, sicer nam lahko poškodujejo ledvice. Isto velja za brinjevec. Zelo znan je recept župnika Kneippa za zdravljenje želodca. Priporočamo, da moramo prvi dan zgristi 1 jagodo in nato vsak večer eno več do 15. Nato gremo z istim načinom nazaj do ene. Torej ta kura traja 30 dni.

Brinov cvet je primeren za zdravljenje revme in išiasa. Sirup iz brinovih jagod izboljšuje apetit pri neješčih otrocih. Sladkornim bolnikom priporočamo piti čaj iz brinovih jagod.

Eterična olja, dodana vroči kopeli, priporočamo za inhalacijo pri suhem bronhialnem kašlju, saj povzroča topljenje sluzi in s tem izkašljevanje.

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

07/30 66 830 ali 041/887362 oz. pošljite mail: info@k2m.si

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> BRINOVE JAGODE, 100g