BELI VRATIČ

Tanacetum parthenium (hrvaško povratić)

File:Tanacetum parthenium - Botanischer Garten Mainz IMG 5501.JPG

To trajno zdravilno zelišče, kar pogosto srečamo na naših vrtovih. Zraste do 60 cm v višino. Ima značilne bele cvetove, ki spominjajo na pomanjšane cvetove krizantem.

Beli vratič je trajno zelišče. Ima značilen omamen vonj in malce grenak okus. Njegov bližnji sorodnik rumeni vratič je pogosta rastlina, ki jo najdemo na naših travnikih in gozdnih obronkih. Včasih so ga množično uporabljali notranje za odpremo parazitov, kot so gliste in trakulje. Danes vemo, da je rumeni vratič nevaren, predvsem za otroke, zato odsvetujemo njegovo uporabo. Znani so smrtni primeri pri otrocih in glede splava pri ženskah. Eterično olje rumenega vratiča vsebuje do 70 % rastlinskega strupa tujon.

Beli vratič je ob zmerni uporabi neškodljiv. Predvsem na Primorskem ga uporabljajo v kulinariki, ljubkovalno mu rečejo mandrjanca. Uporabljajo ga za znano primorsko jed frtalja. To je pripravek z jajci in moko, v katerega narežejo svež beli vratič. Ta pripravek sem že poizkusil in ni napačen. Poleg dobrega okusa, ki je rahlo aromatičen, pa je pripravek še zdravilen, saj odganja parazite. Bližnji sorodnik je dišeči ali bolj pravilno balzamni vratič, ki zraste do 1 metra visoko. Njegove liste smo včasih dajali na čelo proti glavobolu.

Beli vratič se uporablja v obliki čajev, lahko skupaj z vrbovim lubjem, močviskim osladom, jetičnikom in poprovo meto kot analgetik. Posušene rastline zmešamo v enakih delih: mešanico lahko uporabljamo ob migrenskih napadih in napadih tenzijskega glavobola. Pri nas ga dajemo tudi v čajne mešanice za preprečevanje vrtoglavice in majavosti. Uporablja se tudi za blaženje zobobola in artroznih bolečin. Zelišče uporabljamo NOTRANJE proti glistam, materničnim krčem in migrenskim napadom. ZUNANJE deluje antiseptično, uporabimo pa ga lahko tudi kot izganjalca bolh in moljev.

Iz belega vratiča se lahko pripravi tinktura, ki blaži migrenske napade in glavobol. Tinkturo naredite tako, kot se dela ostale tinkture. Uporabimo od 45 do 55% domače žganje. Razmerje je 20% svežega vratiča in 8’% domačega žganja(tropinovec, sadjevec). Namok naj stoji 21 dni na okenski polici. Potem ga precedite v temno steklenico in spravite v omaro.

Nosečnicam in doječim materam odsvetujemo uporabo vseh vrst vratičev. Prav tako beli vratič odsvetujemo ljudem, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

Pri nas jo najdete v naslednjih čajnih mešanicah:

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> BELI VRATIČ 100g

>> VRTOPREČ JM 201