Zdravilne rastline

Baldrijan

BALDRIJAN

(Valeriana officinalis)

Sprva se zdi, da je baldrijan redka rastlina, ko pa malo bolje pogledamo okoli sebe, ga lahko opazimo na vsakem koraku. Večina ljudi tudi meni, da raste na vlažnih tleh, pa ni tako. Baldrijan je trajno zelišče. Najdemo ga v hribih in tudi na suhih tleh. Poznamo ga dve vrsti: divje rastočega in gojeno vrsto, ki daje več pridelka. V zdravilne namene uporabljamo korenino, ki jo kopljemo v jeseni.
Baldrijan

Korenine izkopljemo in posušimo na temperaturi 60ºC. V biodinamičnem kmetovanju pa uporabljamo cvetove, predvsem za izboljšanje cvetenja.
Baldrijan pomirja živce, zdravi nespečnost, depresije in srčno razdraženost. Zdravi tudi histerije, epilepsije in živčne prebavne motnje. Baldrijana ne kuhamo in ne poparimo, saj najbolj učinkuje hladno namočena rastlina. Sinergično naj bi delovalo več učinkovin skupaj. Poznamo jih pod nazivom valpotriati, ki se nahajajo eteričnih oljih baldrijana. Znameniti zeliščar Rihard Wilford baldrijan celo uporablja za odvajanje kajenja in odvisnosti od alkohola.

Pomaga tudi v prah stolčena posušena korenina, ki jo uživamo med hrano. Priporoča se uporaba treh noževih koničk dnevno. Baldrijanove pripravke se priporoča jemati največ do tri tedne, da se telo nanje ne navadi. Predvsem moramo biti previdni pri majhnih otrocih, kjer so doziranja točno določeno, glede na njihovo težo.

Pripravki in uporaba:

1.) Za zdravljenje nespečnosti, pomirjanje, sproščanje; BALDRIJAN KAPLJICE JM 408. Te kapljice se uživa pred vsakim obrokom oz. 3x dnevno po 20 kapljic v 1 dcl vode ali čaja in popijete (za odrasle osebe).

2.) KOT POSAMEZNO ZELIŠČE; BALDRIJAN 100g  Priprava: v 1 liter vode damo 4 čajne žličke čaja. Pustite stati 6-8 ur. Precedimo in zavremo. Pijemo mlačno po požirkih skozi dan 3 tedne. Po 7 dnevni prekinitvi lahko kuro ponovimo.

3.) Kombinacija za vse, kateri se hitro ujezijo, so nervozni, živčni, pod stresom,… so KAPLJICE NEVRO JM 449. Med drugim je osnova rastlinski glicerol, baldrijan, kamilica in melisa.

4.) Baldrijan najdemo tudi v  NEVTROFIX KAPLJICAH JM 445. Pomagajo pri težavah z želodcem in kislino, refluksom… Te kapljice se uživa pred vsakim obrokom oz. 3x dnevno po 20 kapljic v 1 dcl vode ali čaja in popijete (za odrasle osebe).

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 408 KAPLJICE BALDRIJAN

>> BALDRIJAN 100g

>> JM 449 NEVRO KAPLJICE

>> JM 445 NEVTROFIX KAPLJICE