ARTRITIS – REVMA – ARTROZA – OBRABA

Artritis je splošno poimenovanje za različne vnetne in degenerativne bolezni sklepov. Obolenje, katerega značilnost je otekanje prizadetih sklepov, spremljajo bolečina, občutljivost in okornost, zlasti v jutranjih urah. Najbolj pogosto so prizadeti prsti rok in nog, kasneje tudi gležnji, kolena, komolci in zapestja. Za prizadete predele je značilno, da so običajno topli in rdeči, sčasoma pa lahko popolnoma otrdijo.

 

prizadet določen sklep

Ali poznate vrste artritisa?

Pod pojmom artritis lahko najdemo več kot sto vrst te bolezni, ki prizadenejo kar polovico vseh ljudi, starejših od 65 let. Najpogostejše oblike pa so:

osteoartroza (bolezen se začne razvijati z obrabljenim hrustancem. Ko se ta obrabi, se kosti drgnejo med seboj, bolezen pa se poslabšuje),
spondiloza (spremembe najprej prizadenejo medvretenčne ploščice, kasneje pa tudi medvretenčne sklepe. Z razvojem bolezni se zožujejo medvretenčni prostori in nastajajo kostni izrastki v robnem delu vretenc, ki pritiskajo na živčne korenine in povzročajo bolečino.)
revmatoidni artritis (je avtoimunske narave, kar pomeni, da vaše telo samo napada obloge sklepov. Če imamo tujek v telesu, se prizadet del namreč vname, postane rdeč, boleč in zatečen;ne napada samo sklepov, temveč tudi druge telesne organe, na primer srce, mišice, krvne žile, živčni sistem in oči.)
putika (napad povzroči nastanek soli sečne kisline v sklepih. Obloge teh kristalov povzročijo otekanje, rdečico, vročino, bolečino in togost v sklepu.) Več o tem si lahko preberete tukaj: https://kmetija-plavica.si/putika

Vzrokov za nastanek je več:

– infekcije zaradi bakterij ali virusov,

– travma (poškodbe),

– avtoimune bolezni, kot so revmatoidni artritis, lupus, luskavica,

– presnovne bolezni, kot je protin
“Faktorji ki sprožijo artritično stanje so: dednost, prevelika teža, poškodba, stres in hrana. Revmatoidni artritis se običajno pojavi med 30. in 50. letom starosti, pogostejši je pri ženskah. V glavnem prizadene male sklepe rok in nog, lahko pa vpliva tudi na ramena, kolena ali vratno hrbtenico. V primeru infekcijskega artritisa je lahko prisotna tudi povišana telesna temperatura in slabo počutje.
                                                                                                                                      – Jože Majes

 

Kako si lahko lajšate težave pri bolečih sklepih?

Splošni ukrepi pri akutnih težavah
Ko gre za akutni izbruh artritisa in je prizadet določen sklep, je priporočljiv počitek. Prizadetega sklepa ne obremenjujte, pripravite si obkladke z glinenim blatom ali glinenim mazilom.

Ko akutna bolečina in vnetje mineta, delajte vaje za gibljivost prizadetih sklepov. Jejte veliko sadja in zelenjave, surove in kuhane. V prehrano vključite polnozrnata živila in stročnice. Izogibajte se rdečemu mesu, sladkorju, nasičenim maščobam, odvečni soli, kofeinu in alkoholu.
Splošni ukrepi pri revmatoidnem artritisu
Omejite uživanje beljakovin živalskega izvora in pojejte več jedi, bogatimi z omega-3 maščobnimi kislinami, katere delujejo protivnetno. Vsebujejo jih modre ribe, orehi in semena.

Nasveti Jožeta Majesa:

– prizadeto mesto namažemo s tinkturo arnike JM 400, nato 15 minut vtiramo  Šentjanževo olje JM 703, ki pronica skozi pore in “podmaže” kombinacijo arnike in šentjanževega olja, ponavljamo vsaj 2x na dan,

– z pijtem čajne mešanice JM 154 Sklepko si krepite  vezivno tkivo,

– revmatične bolečine lahko uspešno blažimo z vtiranjem tinkture iz Koprive JM 411 ter Šentjanževega olja JM 703; na boleča mesta si jo vtiramo 2 do 3x dnevno.

-kot preventiva se svetuje za uživanje tudi LANENO OLJE (omili simptome artritisa in osteoartritisa) in/ali KONOPLJINO OLJE (pomembno za imunski sistem, pomaga pri vnetih sklepih, pri revmatičnemu artritisu)

akutna bolečina

 

Indijska tradicionalna medicina – AYURVEDA pa priporoča naslednje:

  1. uporabo mazila BALM, katero deluje proti bolečinam in zdravi notranja vnetja. Balm lahko uporabljamo pri vseh vrstah bolečin, tudi zelo močnih, ki so posledica revme, udarcev, poškodb in pri glavobolih. Zelo uporaben je pri vseh notranjih vnetjih, sklepov ali mišic, zelo se obnese pri revmatoidnem artritisu, kjer so bolečine posledica ravno notranjih vnetij. Odlično se obnese tudi pri obrabi sklepov, kolen, kolkov, pri kalcinaciji, putiki.
  2. Svetuje se tudi MA 572 zeliščni tableti Ayurflex. Ta preparat vzdržuje zdravo delovanje sklepov in kosti, hkrati pa iz njih odstranjuje nakopičene strupe. Tako odpravlja bolečino, oteklino in vnetje iz sklepov, ki jih tudi prečisti. Zelo pomaga pri raznih boleznih kosti in sklepov, npr. pri revmatoidnem artritisu ali osteoartristisu. Pomaga tudi pri išiasu in lumbagu ( bolečine v križu).
  3. ali MA 574 zeliščni tableti Gibki sklepi plus  Ti zeliščni tableti pa pomagajo če so bolečine v sklepih in kosteh brez vzroka (vnetja ali ne-netja), poleg tega krepijo prebavo, imunski sistem, živčevje in endokrilni sistem – žleze z notranjim izločanjem, hormoni. Preparat vsebuje širok spekter zelišč z izrednim protivnetnim, učinkom.
  4. Dodatno pa za masažo lahko uporabite  MA929 Olje gibki sklepi. Preparat se uporablja pri bolečinah v mišicah in sklepih, pri zatekanju sklepov zaradi vnetji ter pri zvinih, izpahih in drugih poškodbah sklepov in vezi. Zelo pomaga pri revmi, artritisih, putiki.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> GLINA

Related Posts