ALERGIJE – SENENI NAHOD

Alergija je prekomeren odziv našega imunskega sistema na nek sicer neškodljiv dražljaj iz okolja. Tak dražljaj imenujemo alergen. Alergen je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina.

Zakaj alergija nastane?

Ob stiku z alergenom se sluznica v ustih, nosu in očeh razdraži, boli nas glava, imamo drisko, v najhujšem primeru lahko pride do krčev v sapnicah in nepravilnega delovanja krvnega obtoka. Med najpogostejše alergene prištevamo živalsko dlako, pršice, nekatere vrste hrane (jagode, kivi, arašidi, soja, mleko …), cvetni prah, različne kovine, pike žuželk ipd. Poznamo že več kot 20 000 alergenov, ki se jim naše telo lahko upre.

Preobčutljivost (senzibilizacija) se pojavi ob prvem stiku z alergenom in je neke vrste imunski spomin. Ko se telo prvič sreča z alergenom, si ga zapomni. Ob drugem in vseh naslednjih ponovnih stikih z alergenom pa pride do preobčutljivostne alergijske reakcije. Preobčutljivost za določeno snov se pri nekaterih ljudeh razvije v nekaj dneh, pri drugih pa v več letih.

Danes ima že skoraj vsak peti človek težave, ki so povezane z alergijo. Vzroki so predvsem vse večje onesnaževanje našega planeta in ogrevanje ozračja ter dejstvo, da je verjetnost, da bodo alergiki tudi otroci alergičnih staršev, kar 70-odstotna.

Eden od osnovnih vzrokov alergij je povečana prepustnost prebavnega trakta in zato hitrejša absorpcija zaužitih snovi. Endotoksini so snovi, ki najpogosteje dražijo sluznico prebavil in povzročajo alergije, dermatitis in ekceme neznanega izvora.

odziv našega imunskega sistema

Kako prepoznamo alergijo?

Simptomi alergije so najpogosteje opazni na koži, v obliki drobnih srbečih izpuščajev rdeče barve. Ti so lahko lokalizirani samo na področje kože, ki je bilo izpostavljeno alergenu (v tem primeru govorimo o kontaktnem dermatitisu), ali pa so razširjeni po večjem delu telesa. Izpuščaji so večji ali manjši, pogosto v obliki drobnih mehurčkov in zelo srbijo. Poleg težav, vidnih na koži, se alergijskim simptomom navadno pridružuje še srbenje in solzenje oči (te navadno postanejo rdeče barve in z drgnjenjem se stanje le še poslabša), voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem.

Med hujše znake alergije prištevamo lokalizirane otekline, izrazitejše spremembe na koži, oteženo dihanje – zaradi edema dihalnih poti se le-te zožijo in občutek je podoben dušenju, v dihalih piska in ne moremo narediti polnega vdiha; pogosto tudi oteče jezik (kar je prav tako nevarno zaradi zadušitve). Anafilaktični šok, najhujšo obliko alergije, pa spremljajo občutek slabosti (lahko tudi bruhanje), hipen padec krvnega tlaka (zaradi sprostitve gladkih mišic v stenah žil), ki vodi v omedlevico ter slabšo prekrvavljenost organov, ki zaradi tega izgubijo svojo vitalno funkcijo in posledično lahko nastopi tudi smrt.

 

” Poleg težav, vidnih na koži, se alergijskim simptomom navadno pridružuje še srbenje in solzenje očivoden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem.

– Jože Majes

 

Reševanje alergij in senenega nahoda

JM 702 Olje črne kumine lahko v 90 odstotkih primerov izboljša simptome alergij. Še hitreje in boljše učinkuje v kombinaciji s Spomladanskim čajem JM 101. Ta čaj pomaga razstrupiti telo, odpraviti toksine iz telesa in posledično odpravi preburne reakcije v telesu posameznika, ki se navzven kažejo kot alergija. Za srbeče kožne izpuščaje se priporoča umivanje teh predelov z poparkom JM 162 Hrastovega lubja (lahko tudi kot obkladek) in potem se namaže z JM 307 mazilom Slezenovca. Če imate hude težave s srbečimi očesi, se vam solzijo oči oziroma imate občutek peska v očeh. Potem vam svetujemo uporabo pripravka Vidko JM 175.Ta pripravek vsebuje naslednja zdravilna zelišča:  smetliko, plavico in komarček. Kot poparek si pripravimo lahko kapljice, katere nakapamo v vsako oko po 3 kapljice ali pa vzamemo gazo in si oko operemo vedno iz notranjosti proti zunanji strani očesa. Postopek pranja očesa in kapljic ponovimo 3x dnevno.

voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem

Od INDIJSKIH TRADICIONALNIH ZELIŠČARSTVA – AJURVEDA so najbolj primerene zeliščne tablete MA 1788 Ajur alerg  ti zeliščni tableti podpirajo naravni odpor telesa na alergene, ima protialergijske lastnosti, rešujejo težave kot je alergijski rinitis, sinusitis, utikarije – koprivnica. Uživajo se po 1 zel.tableto 2x dnevno s toplo vodo, priporočljivo pa je jemanje vsaj 45 dni pred začetkom sezone alergij in nadaljevati še 45 dni po končani sezoni Pomagajo tudi telesu izločiti zunanje in notranje toksine, ter podpirajo dobro delovanje jeter in črevesja.. in pa pripravek Trojno čiščenje , (kvalitetno očisti črevesje , ter na ta način ustvarja mnogo boljše počutje in zdravje)ki  se priporoča uživati skupaj s prej omenjenim oljem črne kumine jm702 in čajem jm 101.

Če imate težave z dihali, zamašen nos, sluz v grlu, potem vam svetujemo naslednja pripravka: OLJE ZA NOS (zelo dobro odpira dihalne poti) in pa MA 357 PRANA SIRUP (raztaplja sluz, odlično vpliva na dihalne poti, ter omogoča lažje dihanje).

Za zdravljenje oz. lajšanje težav s senenim nahodom svetuje ayurveda tudi tole:

  • 1 žlička ghee masla + 1/2 žličke kurkume nato pražimo
  • dodamo še 1 žličko trsnega sladkorja nato pražimo
  • zalijemo z 1 dcl mleka in poijemo vsaj 1 leto vsak dan redno

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> OLJE ČRNE KUMINE JM 702
>> SPOMLADANSKI ČAJ JM 101
>> TROJNO ČIŠČENJE 60g
>> TROJNO ČIŠČENJE 250g 

>> OLJE ZA NOS      

Related Posts