MENOPAVZA

Menopavza zavzema navadno čas med 45. in 55. letom. Veliko žensk v menopavzi tarna zaradi pretiranega znojenja, nespečnosti in pojavov, ki jim rečemo „valunge“. Pri nekaterih ženskah to obdobje mine skoraj neopazno, pri drugih pa lahko traja mesce ali celo leta, da telo spet najde notranje ravnovesje.
menopavza
Beseda menopavza, ki pomeni čas od zadnje menstrualne krvavitve, izvira iz stare grščine, v kateri menos pomeni mesec in pausos konec.
Menopavza je normalen fiziološki proces staranja, ko jajčnika dokončno prenehata delovati in ženska vstopi v nerodno dobo svojega življenja.    – Jože Majes 
V življenju vsake ženske nastopi čas po zadnji menstruaciji oz. po trajnem prenehanju menstrualnega ciklusa. To je povezano s postopnim prenehanjem delovanja jajčnikov in upadom ženskih spolnih hormonov estrogena in progesterona.
Pri nekaterih ženskah lahko menopavza povzroči tudi psihološke težave kot so težave s spominom, slabša koncentracija, jokavost, depresija, razdražljivost,…

Kako si lahko pomagamo z zdravilnimi zelišči?

V času menopavze priporočamo pitje čajne mešanice JM 120 Roždan, ki je sestavljena iz rastlin, ki vplivajo na izločanje hormonov in rastlin, ki pomirjajo. Mešanica je sestavljena iz: plahtice, žajblja, melise, mete, lipe cvet, maline, hmelja črne detelje in sivke. Najprej naredimo 1 kuro – torej pijemo čaj 3 tedne/100g čaja, nato sledi 1 teden pavze. Po enotedenskem premoru lahko kuro ponovimo, dokler težave ne izzvenijo. Dnevno je potrebno popiti 1 liter čaja. Pripravimo po standardnem postopku: v liter kropa damo 4 čajne žličke čaja, premešamo, pustimo 10 minut. Nato precedimo in uživamo skozi dan.  Čaj je lahko tudi hladen.

Na voljo so tudi kapljice Roždan JM 438. Te kapljice so narejene na osnovi rastlinskega glicerola in ne vsebujejo alkohola. Uživajo se dnevno 60 kapljic ( ali 3x 20 kapljic v 1 dcl vode in popijete ali 2x 30 kapljic; vedno pred jedjo). Kapljice Roždan, v katerih je še 10 drugih rastlin (plahtica, cimicifunga, hmeljevi storžki, lipa, melisa,…) preprečujejo prezgodnji prehod v meno in pa če ste že v meni – blaži znake mene, kot so vročinsko oblivi, nespečnost. Pomagajo pri živčni stabilnosti ter gibkosti sklepov.

Rastlina katera spodbuja nastajanje naravnega hormona estrogena je črna detelja. V črni detelji je namreč humestrol – naravni estrogen, ki preprečuje naravno staranje. Estrogen namreč nastaja v jajčnikih a po 35 letu se nastajanje zmanjšuje. Kar pomeni spremembe v videzu, telesu in tudi volji do življenja. Črna detelja ima poleg estrogena tudi vitamin B1 in pa Mangan, ki pa vplivata tudi na boljše spanje, spomin, živčno stabilnost.

Nekatere ženske imajo z menopavzo večje težave in jim zato priporočamo kombinacijo z ayurvedskimi zeliščnimi tabletamI Zlati prehod I in Zlati prehod II. Ta dva izdelka se po sestavi in delovanju dopolnjujeta, zato ju je smiselno jemati sočasno. Preparat je namenjen uravnavanju ženskih hormonov v času menopavze in v prehodnem obdobju pred njo. Je odličen splošni preparat, ki zagotavlja udoben prehod v pomembno obdobje življenja, zato je zelo priporočljivo, da se dejansko začne jemati že pred začetkom mene. Na prehodu v menopavzo se v ženskem telesu zgodi veliko fizioloških sprememb. Te so v glavnem povezane z Vata (se poveča) in Pitta (se zmanjša) došo. Preparat zagotovi, da sta ti dve doši v pravem ravnotežju, zato pomaga lajšati težave, ki se pojavljajo v tem obdobju življenja. Zmanjšuje vročinske navale, in nihanje razpoloženja ter zagotavlja vse potrebne minerale in hranilne snovi za vzdrževanje ravnotežja v času mene. Zeliščne tablete Zlati prehod I se priporoča uživati 1 tableto 2x dnevno, zjutraj in zvečer, skozi celotno prehodno obdobje med 12 – 18 mesecev. Zeliščne tablete Zlati prehod II vzamemo 2x dnevno; zjutraj in zvečer, pol ure pred obrokom, s toplo vodo ali mlekom. Po približno 3 mesecih zmanjšamo dozo na 1 tableto na dan.

Pa ne pozabimo, da je tudi v času menopavze zelo pomembno gibanje na svežem zraku in čim bolj umirjeno življenje, brez nepotrebnega stresa. In ne pozabite: Spijte najmanj 2 litra dodatne vode ter pojdite v posteljo do 22 ure zvečer, vzemite si dovolj počitka, jejte sveže pripravljeno in toplo hrani, uživajte veliko svežega in sladkega sadja (jagode, jabolka…), priporočamo tudi dnevno oljnato masažo.

Menopavza je normalen, fiziološki, neizogiben proces staranja in ne bolezen!

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ JM 120 ROŽDAN
>> ZLATI PREHOD I. TABLETE
>> ZLATI PREHOD II. TABLETE

>> JM 438 KAPLJICE ROŽDAN

Related Posts