ZAPRTOST oz. ZAPRTJE

Težave z zaprtjem

Tudi vas muči zaprtost?

Zaprtost muči predvsem starejše ljudi, pri čemer gre za težavo izločanja blata. Gre za redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremljata mučno napenjanje ali zapeka. Kdaj torej lahko govorimo o zaprtju, kaj ga povzroči in kaj lahko naredimo, da se ga znebimo?

Težko je govoriti o zdravem ritmu izločanja, veljavnem za vse, ker smo ljudje različni in imamo različne navade. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo tudi po trikrat na dan, za druge pa je normalno le enkrat do trikrat na teden. Manjša pogostost izločanja blata torej še ne pomeni zaprtja. Na drugi strani lahko označimo kot zaprtje mučno odvajanje majhnih količin zelo trdega blata, čeprav je vsakodnevno, sploh če ga spremljajo napenjanje in občutki nepopolne izpraznitve. Torej je prepričanje mnogih, da so zaprti zgolj zato, ker blata ne odvajajo vsak dan, zmotno.

Jože Majes iz Kmetije Plavica za zaprtost svetuje sledeče:

Vsekakor se je potrebno izogibati jedem iz bele moke, slani in sladki hrani, pijači, konzervansom. Zelo se priporočajo „jedi na žlico“, prekuhana zelenjava in sadje, riž, pira, ajda, ječmen, kvinoja, proso. Čez dan je potrebno dovolj piti, najbolje kar toplo vodo večkrat dnevno, saj se najhitreje absorbira v telesu in pospeši delovanje v celicah. Prav tako tudi gibanje telesa, fizična aktivnost, pospeši prebavo.

– Med blažje pripravke za odvajanje sodijo tudi zmleta lanena semena (v možnarju ali sekljalniku, ali mlinčku za kavo ), pomešana z jogurtom ali pa jih samo pogoltnemo skupaj z vodo.

– Blago odvajalo so tudi suhe slive, iz katerih lahko naredimo kompot ali pa jih pojemo kar tako.

– Nekaterim pomagajo fige: 7 suhih fig namočite v 1 liter prekuhane vode. Pustite 12 ur stati. Po tem času, fige pojejte, vodo počasi popijte. To lahko naredite tudi dvakrat v tednu.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

BIO ČAJ DIGEST PLUS (PAČAK), 30G

4.54
Vrsta izdelka: Zeliščni ajurvedski čaj Sestavine: komarček, ingver, cimet, kardamom, črni poper, klinčki. Uporaba: Pijte čaj 1 uro pred ali

JM 132 – BIO ČAJ ODPIRALNIK

12.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 50g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Janež, Kumina, Majaron, Grško

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski

MA 154 DIGEST SPECIAL30G, TABLETE

18.61
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.