ZAMAŠČENA JETRA
Jetra so v človeškem telesu največji organ, ležijo pod desnim rebrnim lakom in so velikosti srednje velike žoge. V jetrih nastaja tudi žolč, ki se nahaja v žolčniku in se sprosti ob prehodu hrane v dvanajsternik. Poleg tvorbe žolča se v jetrih pretvarja krvni sladkor (iz glukoze v glikogen in obratno), nastajajo pa tudi faktorji za strjevanje krvi in aminokisline, shranjuje se železo, tvorijo se rdeče krvničke, nastaja holesterol in odpadni produkti prebave, vključno s tvorbo sečnine.
Jetra so edini organ v telesu, ki lahko nadomesti okvarjene celice z novimi, zdravimi. Če je poškodba celic prevelika, pa se pojavi kot bolezen. Običajno se kažejo resni bolezenski znaki šele ko so jetra že močno prizadeta, vsaj 75% tkiva.
Jetra so organ, kjer se nabirajo vsi strupi, ki pridejo v naše telo ali pa jih proizvede naše telo samo. Niso oživčena zato tudi ne bolijo. Najbolj pogosta obolenja jeter so ciroza, zamaščenost jeter, hepatitis in rak jeter.
Rastline katere priporočamo za zdravljenje jeter ter žolča so: seme pegastega badlja, repik, artičoka, korenine regrata, poprova meta, gorski vrednik, peščeni smilj, korenina potrošnika, česen, repinec, rman, kordabenedikta,…
Jetra opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo. Naloga jeter je, da iz telesa izločajo strupe in odpadne snovi ter skladiščijo hranilne snovi. – Jože Majes
Kdaj posumimo, na težave z jetri?
Bodite pozorni na naslednje znake:
- neznačilna bolečina pod desnim rebrnim lokom,
- spremljajoča slabost, bruhanje
- izguba teže in apetita
- dolgotrajna utrujenost kljub počitku
- šibkost v mišicah
- napihnjenost, občutek “šlaufka” okrog trebuha
- suha in srbeča koža
- rumeno obarvane beločnice
- barva urina je temnejša
- barva blata pa svetlejša
- pri moških tudi kot nenadno povečanje dojk in impotenca
Če imate katere od zgoraj naštetih znakov, ki trajajo že nekaj časa in se ne zmanjšujejo, potem vam vsekakor priporočamo prečistiti jetra.
Dejavniki tveganja za nastanek bolezni jeter:
- prirojene oz. genetske jetrne bolezni (hematokroza – preobremenitev z železom; Wilsonova bolezen – v telesu kopiči baker,…)
- hepatitis B in C sta virusni okužbi, kateri se širita preko stikov z okuženimi “telesnimi tekočinami”; sem spada tudi jetrna bolezen, ki nastane zaradi prekomernega pitja alkoholnih pijač
- bolezni, katere sovpadajo zaradi poklicne izpostavljenosti, določenim škodljivim kemijskim stvarem
- draženje jetrnih celic z kemikalijami (številna zdravila – antibiotiki, steroidi, analgetiki… pri kadilcih nikotin, tudi kontracepcijske tableti,…)
Preprečevanje jetrnih bolezni:
- prva je v našem okolju kot dejavnik tveganja – alkoholna poraba!
- zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, nadzorom teže, redno telesno vadbo in manj tvegano pitje alkohola ali nič alkohola
- izogibanje tveganem obnašanju, v smislu tveganja spolnosti in odvisnosti od drog
- uporaba zdravil naj bo preudarna! Zdravila jemljite le če jih res potrebujete, to velja tudi za tista zdravila brez recepta!
- Ne mešajte zdravil in pitja alkohola
- Ne izmenjujte si pribora za higieno, sploh z nepoznanimi ljudmi (britvice, zobne ščetke,…)
- Bodite pozorni pri uporabi razpršilcev, kateri vsebujejo insekticide, fungicide in ostale strupene stvari (lahko prehajajo skozi kožo, zato uporabite rokavice in masko)
- prehranjujete se čimbolj zdravo z obilo sadja in zelenjave
PRIPOROČENE JEDI OZ. ŽIVILA : polnozrnata žita (ekološko pridelana; ječmen, oves, pšenica, pira in rž, proso) in listnati deli hitro rastoče zelenjave. Zelo so priporočljivi šparglji in artičoka. Zelenjava naj se uživa v obliki blago dušenih prilog, kot surova solata pa le občasno. Priporoča se tudi uživanje živil, kot je ajda, stročnice, zbita, špičasta zelenjava (recimo vodna kreša). Občasno si velja pripraviti tudi rjav riž, proseno kašo in koruzne žgance (z raznovrstnimi zelenjavnimi prilogami). Zelo dobra jed za jetra je kuhan riž z zelenjavo, zelenjavne juhe…itd. Če imate radi meso, potem se raje zatekajte k piščančjemu oz. kurjemu dušenemu mesu.
NEPRIPOROČENE JEDI: Živila, ki slabijo jetra, pa so naslednja: kava, zeleni čaj, gazirane pijače. Ker čezmerno pitje alkohola močno poškoduje jetra, večini bolnikov odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, alkoholikom pa jih prepovemo. Potem so na seznamu še sladkarije, olje, maščobe in težka hrana (recimo meso) ter vsa osiromašena (rafinirana) živila, z belim kruhom vred.
Ob obrokih predlagamo temeljito žvečenje hrane: vsak grižljaj naj se žveči toliko časa, da se utekočini v ustih. Obenem priporočamo redno telovadbo za izboljšanje presnove, izvajanje dihalnih vaj in veliko gibanja na svežem zraku in ogibanje zakajenih prostorov.
POMEMBNO: Če jemljete sintezna zdravila, potem uživajte naravne pripravke z vsaj 2 urnim zamikom, vedno raje pred jedjo, ali pa potem ko se hrana po obroku že prebavi!
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ