ZAMAŠČENA JETRA

 

Jetra so v človeškem telesu največji organ, ležijo pod desnim rebrnim lakom in  so velikosti srednje velike žoge. V jetrih nastaja tudi žolč, ki se nahaja v žolčniku in se sprosti ob prehodu hrane v dvanajsternik. Poleg tvorbe žolča se v jetrih pretvarja krvni sladkor (iz glukoze v glikogen in obratno), nastajajo pa tudi faktorji za strjevanje krvi in aminokisline, shranjuje se železo, tvorijo se rdeče krvničke, nastaja holesterol in odpadni produkti prebave, vključno s tvorbo sečnine.

Jetra opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo.

Jetra so edini organ v telesu, ki lahko nadomesti okvarjene celice z novimi, zdravimi. Če je poškodba celic prevelika, pa se pojavi kot bolezen. Običajno se kažejo resni bolezenski znaki šele ko so jetra že močno prizadeta, vsaj 75% tkiva.

Jetra so organ, kjer se nabirajo vsi strupi, ki pridejo v naše telo ali pa jih proizvede naše telo samo. Niso oživčena zato tudi ne bolijo. Najbolj pogosta obolenja jeter so ciroza, zamaščenost jeter, hepatitis in rak jeter.

Rastline katere priporočamo za zdravljenje jeter ter žolča so: seme pegastega badlja, repik, artičoka, korenine regrata, poprova meta, gorski vrednik, peščeni smilj, korenina potrošnika, česen, repinec, rman, kordabenedikta,…

 

Jetra opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo. Naloga jeter je, da iz telesa izločajo strupe in odpadne snovi ter skladiščijo hranilne snovi.                                                        – Jože Majes

Kdaj posumimo, na težave z jetri?

Bodite pozorni na naslednje znake:

  • neznačilna bolečina pod desnim rebrnim lokom,
  • spremljajoča slabost, bruhanje
  • izguba teže in apetita
  • dolgotrajna utrujenost kljub počitku
  • šibkost v mišicah
  • napihnjenost, občutek “šlaufka” okrog trebuha
  • suha in srbeča koža
  • rumeno obarvane beločnice
  • barva urina je temnejša
  • barva blata pa svetlejša
  • pri moških tudi kot nenadno povečanje dojk in impotenca

Če imate katere od zgoraj naštetih znakov, ki trajajo že nekaj časa in se ne zmanjšujejo, potem vam vsekakor priporočamo prečistiti jetra.

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni jeter:

  • prirojene oz. genetske jetrne bolezni (hematokroza – preobremenitev z železom; Wilsonova bolezen – v telesu kopiči baker,…)
  • hepatitis B in C sta virusni okužbi, kateri se širita preko stikov z okuženimi “telesnimi tekočinami”; sem spada tudi jetrna bolezen, ki nastane zaradi prekomernega pitja alkoholnih pijač
  • bolezni, katere sovpadajo zaradi poklicne izpostavljenosti, določenim škodljivim kemijskim stvarem
  • draženje jetrnih celic z kemikalijami (številna zdravila – antibiotiki, steroidi, analgetiki… pri kadilcih nikotin, tudi kontracepcijske tableti,…)

Preprečevanje jetrnih bolezni:

  • prva je v našem okolju kot dejavnik tveganja – alkoholna poraba!
  • zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, nadzorom teže, redno telesno vadbo in manj tvegano pitje alkohola ali nič alkohola
  • izogibanje tveganem obnašanju, v smislu tveganja spolnosti in odvisnosti od drog
  • uporaba zdravil naj bo preudarna! Zdravila jemljite le če jih res potrebujete, to velja tudi za tista zdravila brez recepta!
  • Ne mešajte zdravil in pitja alkohola
  • Ne izmenjujte si pribora za higieno, sploh z nepoznanimi ljudmi (britvice, zobne ščetke,…)
  • Bodite pozorni pri uporabi razpršilcev, kateri vsebujejo insekticide, fungicide in ostale strupene stvari (lahko prehajajo skozi kožo, zato uporabite rokavice in masko)
  • prehranjujete se čimbolj zdravo z obilo sadja in zelenjave

Če imate katere od zgoraj naštetih znakov, ki trajajo že nekaj časa in se ne zmanjšujejo, potem vam vsekakor priporočamo prečistiti jetra.

 

PRIPOROČENE JEDI OZ. ŽIVILA : polnozrnata žita (ekološko pridelana; ječmen, oves, pšenica, pira in rž, proso) in listnati deli hitro rastoče zelenjave. Zelo so priporočljivi šparglji in artičoka. Zelenjava naj se uživa v obliki blago dušenih prilog, kot surova solata pa le občasno. Priporoča se tudi uživanje živil, kot je ajda, stročnice, zbita, špičasta zelenjava (recimo vodna kreša). Občasno si velja pripraviti tudi rjav riž, proseno kašo in koruzne žgance (z raznovrstnimi zelenjavnimi prilogami). Zelo dobra jed za jetra je kuhan riž z zelenjavo, zelenjavne juhe…itd. Če imate radi meso, potem se raje zatekajte k piščančjemu oz. kurjemu dušenemu mesu.

NEPRIPOROČENE JEDI: Živila, ki slabijo jetra, pa so naslednja: kava, zeleni čaj, gazirane pijače. Ker čezmerno pitje alkohola močno poškoduje jetra, večini bolnikov odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, alkoholikom pa jih prepovemo. Potem so na seznamu še sladkarije, olje, maščobe in težka hrana (recimo meso) ter vsa osiromašena (rafinirana) živila, z belim kruhom vred.

Ob obrokih predlagamo temeljito žvečenje hrane: vsak grižljaj naj se žveči toliko časa, da se utekočini v ustih. Obenem priporočamo redno telovadbo za izboljšanje presnove, izvajanje dihalnih vaj in veliko gibanja na svežem zraku in ogibanje zakajenih prostorov.

 

POMEMBNO: Če jemljete sintezna zdravila, potem uživajte naravne pripravke z vsaj 2 urnim zamikom, vedno raje pred jedjo, ali pa potem ko se hrana po obroku že prebavi!

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 157 – BIO ČAJ HEPA

15.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Repinec, Regrat, Pegasti Badelj,

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski

JM 505 JOŽEFOVA PASTA JUNIOR 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA JUNIOR je prilagojena za otroke! Narejeno pod budnim očesom Joćžeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko

JM 700 – OLJE PEGASTEGA BADLJA, 200ML

17.50
Vrsta izdelka: Živilo Sestavine: Sílybum mariánum, Oleum olivae, Pegasti badelj, Olivno olje Uporaba: 2 čajni žlički dnevno Nasvet ob uporabi:

MA 357 SIRUP ZA BRONHIJE, 200ML

12.80
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni ajurvedski sirup Sestavine: Trsni sladkor, voda, pistacia integerrima, dolgozrnati poper, sladki koren, jelka webbiana,

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

55.87
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle

MA 936 KREPKA JETRA SIRUP, 200ML

20.91
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Cane sugar, water, 17% herbal extract (spreading hogweed, bitter gooseberry, neem tree, ginger, heart-leaved moonseed,

MA 937 LIVOMAP, 30G, TABLETE

20.92
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

Related Posts