VRTNI TIMIJAN
Thymus vulgaris

Pri nas raste kar nekaj rastlin iz rodu timijanov. Najbolj poznana je sigurno materina  dušica, lat. Thymus serpypllum, ki raste na suhih pustih travnikih in gorskih planjavah do višine 2500. Ljubiteljem zdravilnih rastlin se priporoča, da se nabira čim višje, kajti višje raste več timola vsebuje. Tudi vrtni timijan lat. Thymus vulgaris bolj supeva malo višje. Pri nas na kmetiji, ki leži 200m nad morjem najbolj uspeva citronski timijan. Vrtnarji so vzgojili še celo vrsto okrasnih timijanov, ki jih pri nas vsaj za zdravljenje ne uporabljamo. Na mediteranu raste še celo mediteranski timijan, ki pa se ga nabira šele od septembra dalje.
timijan
Pravo moč timijana smo pri nas spoznali po temu, da so nas pri redni uporabi tinkture timijana obšla prehladna obolenja. Tinktura, narejena bodisi iz materine dušice, ki pa je bolj zelene barve ali vrtnega timijana, ki je bolj rjava, mora krasiti vsako polico v kopalnici.
Vsako jutro po umivanju zob, namreč grgramo timijanovo tinkturo razredčeno z vodo. Tisti, ki so na prehladne bolezni bolj občutljivi naj to delajo tudi zvečer.
Prehladov, grip in angin, tako ni več. Vprašali se boste, kje je skrita ta izredna zdravilnost? Rastlina namreč vsebuje večjo količino timola, ki uničuje patogene bakterije, ob enem pa je oksidant, ki v dovoljeni količini preprečuje nastanek prostih radikalov, ki so dokazano v našem telesu pravi teroristi.
Ostale sekundarne učinkovine, kot so borneol, kavakrol, saponine in flavonoidi delujejo sinergično in podpirajo delovanje timola. Zato se moč sintetičnega timola ne more primerjati z naravnim.

Atiseptičnost timijana s pridom izkoriščamo tudi za zdravljene ostalih bolezni, predvsem tam, kjer se pojavljajo bakterije in zajedalci. V ta namen pripravljamo čajne mešanice, tinkture, mazila in olja. Eterično olje pa je potrebno uporabljati pazljivo , ker lahko trajno poškoduje določene organe ( ledvice, jetra ).

Sicer pa so timijani zelo cenjeni v kozmetiki, saj povzročajo prekrvavitev kože.

 

Related Posts