VRTNI TIMIJAN
Thymus vulgaris

Pri nas raste kar nekaj rastlin iz rodu timijanov. Najbolj poznana je sigurno materina  dušica, lat. Thymus serpypllum, ki raste na suhih pustih travnikih in gorskih planjavah do višine 2500. Ljubiteljem zdravilnih rastlin se priporoča, da se nabira čim višje, kajti višje raste več timola vsebuje. Tudi vrtni timijan lat. Thymus vulgaris bolj uspeva malo višje. Pri nas na kmetiji, ki leži 200m nad morjem najbolj uspeva citronski timijan.

Vrtnarji so vzgojili še celo vrsto okrasnih timijanov, ki jih pri nas vsaj za zdravljenje ne uporabljamo. Na mediteranu raste še celo mediteranski timijan, ki pa se ga nabira šele od septembra dalje. Na južnem Jadranu lahko na jesen naberemo mediteranski timijan.

timijan

Pravo moč timijana smo pri nas spoznali po temu, da so nas pri redni uporabi tinkture timijana jm410 obšla prehladna obolenja. Tinktura, narejena bodisi iz materine dušice, ki pa je bolj zelene barve ali vrtnega timijana, ki je bolj rjava, mora krasiti vsako polico v kopalnici.

Vsako jutro po umivanju zob, namreč grgramo timijanovo tinkturo razredčeno z vodo. Tisti, ki so na prehladne bolezni bolj občutljivi naj to delajo tudi zvečer. Prehladov, grip in angin, tako ni več.

Vprašali se boste, kje je skrita ta izredna zdravilnost?

Rastlina namreč vsebuje večjo količino timola, ki uničuje patogene bakterije, ob enem pa je oksidant, ki v dovoljeni količini preprečuje nastanek prostih radikalov, ki so dokazano v našem telesu pravi teroristi.
Ostale sekundarne učinkovine, kot so borneol, kavakrol, saponine in flavonoidi delujejo sinergično in podpirajo delovanje timola. Zato se moč sintetičnega timola ne more primerjati z naravnim.

Kot vse druge rastline vam tudi nabiranje timijanov svetujemo v času cvetenja. Materino dušico lahko za svoje potrebe naberete na čistem travniku ali v gorah, medtem ko morate vrtni in citronski timijan gojit na svojem vrtu ali njivi.

Timijan in materina dušica sta trajnici in dajeta pridelke predvidoma dvakrat ali celo trikrat letno. Ker rastlina zraste do 30 cm v višino in prav toliko v širino, porežemo samo zgornjo tretjino. Čez nekaj časa jo lahko zopet porežemo. Po sušenju rastlino zdrobimo in shranimo.

Atiseptičnost timijana s pridom izkoriščamo tudi za zdravljene ostalih bolezni, predvsem tam, kjer se pojavljajo bakterije in zajedalci. V ta namen pripravljamo čajne mešanice, tinkture, mazila in olja. Eterično olje pa je potrebno uporabljati pazljivo, ker lahko trajno poškoduje določene organe (ledvice, jetra ).

Sicer pa so timijani zelo cenjeni v kozmetiki, saj povzročajo prekrvavitev kože.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

 

 

Related Posts