Jožetovi nasveti

SLABOKRVNOST

SLABOKRVNOST – ANEMIJA

 

Pod slabokrvnost razumemo bolezensko stanje, ko je v krvi premalo rdečih telesc ali eritrocitov.

“V tradicionalni medicini uporabljamo za te težave koprivo oziroma kapljice koprive. Za koprivo pravimo, da je hemostatik, kar pomeni, da uravnava količino železa v krvi. Sicer pa priporočamo pri slabokrvnih ljudeh pitje čaja iz kopriv, in sicer po tri skodelice na dan vsaj tri tedne.  – Jože Majes

O anemiji govorimo takrat, kadar je koncentracija hemoglobina (le ta je sestavni del rdečih krvničk, povezan je z železom in prinaša kisik do celic po telesu) v krvi pod normalno vrednostjo.

Bolezenski znaki:

 • utrujenost
 • šibkost
 • težave s spanjem, čez dan pa zaspanost
 • hladne roke in noge
 • ob hitri hoji  ali ob aktivnosti se pojavijo težave z dihanjem, zasoplost
 • vrtoglavice
 • glavoboli
 • prekomerno potenje
 • tiščanje v prsih, hitrejši utrip srca
 • bleda koža na obrazu, rokah, očesnih veznicah
 • spremembe na dlesnih in ustni sluznici
 • nagnjenost k ponavljajočim se okužbam
 • krhki lomljivi nohti
 • krvavitve iz nosu…

Vsa tkiva v telesu potrebujejo za življenje reden dotok kisika. Rdeče krvničke, s hemoglobinom imajo v telesu to pomembno nalogo. Življenjska doba eritrocitov – rdečih krvničk je 120 dni, potem razpadejo, ostanki železa se vrnejo nazaj v kostni mozeg, kjer potem ponovno nastanejo nove krvne celice – eritrociti.

Slabokrvnost nastane zaradi:

 • hude izgube krvi, to vodi v pomanjkanje železa
 • zmanjšanje nastanka, rdečih krvničk (eritrocitov)
 • prezgodnji ali prekomeren razpad rdečih krvničk (eritrocitov)

Najpogostejši tipi anemij:

1. Anemija zaradi pomanjkanja železa:

– najpogostejši vzroki za nastanek: izguba krvi, pogoste močne menstruacije, krvavitve iz želodčnih razjed, črevesja, pretirana uporaba zdravil…;  pomanjkljiva prehrana; slaba/motena absorpcija železa na primer pri kroničnih boleznih, Chronova bolezen, tudi zaradi zdravil za zmanjšanje želodčne kisline – zavirajo absorpcijo železa; nosečnost

– zdravljenje pri pomanjkanju; zdravimo z pripravki za dvig železa (tablete ali sirup; redkeje injekcije železa); Da napolnimo izpraznjene zaloge železa je potrebno od 3-6 mesecev. Zraven uživajte veliko sokov z vitaminom C (npr. pomarančni sok); ne ustrašite se če pride blato bolj temne barve.

2. Anemija zaradi pomanjkanje vitamin B12:

– pri zdravem človeku, se takšno pomanjkanje redko zazna. Ta vitamin se nahaja v jajcih, mleku in mesu. Ker se ta vitamin kopiči v jetrih, lahko pomanjkanje vitamina opazimo šele po nekaj letih…

– največji delež anemij nastane zaradi nepravilne absorbcije B12 iz tankega črevesja. (Praktično vsi ki so imeli poseg na želodcu ali črevesju se jim razvije tovrstna anemija).

– znaki pomanjkanja vitamina B12se kažejo kot nevrološke težave, z zmedenostjo, pozabljivostjo, mravljinčastimi rokami in nogami. Določeni imajo oteženo celo hojo. Nekaterim bolnikom se lahko izrazi značilna bolečina na jeziku (sluznica je svetlo rdeča in gladka), imajo povišano telesno temperaturo in bolečine v trebuhu.

3. Aplastična anemija:

– motnja, ko kostni mozeg zmanjša ali celo preneha s tvorbo krvnih celic. Mlajše osebe obolevajo pogosteje. Vzroki za njo pa so lahko zelo različni (okužba z virusom Hiv, ob nosečnosti, ob izpostavljenosti organskim topilom, izpostavljenost radioaktivnem sevanju, po zdravljenju ob rakastem obolenju ali nekaterih antibiotikih, pri antipileptikih, po zdravljenju z zdravili za zdravljenje ščitnice…).

– bolezenski znaki so kot napredujoča utrujenost, šibkost, drobne rdeče pikice po koži, krvavitev iz dlesni, nosu, črevesja, bleda koža, večji srčni utrip, pogostejše okužbe ki trajajo dlje časa…

– do diagnoze in zdravljenja vam pomaga hematolog, ki po navadi naredi punkcijo kostnega mozga. Pri težkih aplastičnih anemijah sledi zdravljenje z imunosupresivi ter kortikosteroidi, lahko tudi transfuzije krvi ter tudi presaditev kostnega mozga.

4. Hemolitična anemija:

– Hemoliza – razpad eritrocitov. Ko razpadejo eritrociti, se sprosti hemoglobin in tako se zmanjša možnost pretoka kisika po telesu.

– vzroke lahko najdemo v določenih strupih – toksinih (tudi zdravila), infekcijah, ali kot prirojene imunske motnje (nekompatibilnost Rh faktor med materjo in otrokom v nosečnosti)

– pri mnogih rakavih obolenjih, pri alkoholikih in pri jetrnih boleznih opazimo hemolitično anemijo.

– znaki se kažejo v bledi, in porumeneli koži, krvavitve iz nosu, dlesni, težko dihanje, utrujenost, urin je temne barve, bolnike mrazi… zdravnik hitro zatiplje povečano vranico (eritrociti razpadajo v vranici)

– zdravljenje preko zdravstva poteka s kortikosteroidi, tudi z imunosupresivi, hujše oblike so lahko smrtne, zato so bolniki včasih hitro hospitalizirani in prejemajo transfuzije.

Pod slabokrvnostjo, anemijo imamo zelo veliko bolezenskih znakov ter s tem povezanih bolezenskih težav. Zato je zelo važno, da jo pravočasno odkrijemo, ter nato pravilno in učinkovito ukrepamo!

Kako si lahko pomagamo z zdravilnimi rastlinami?

Pri nas na Plavici vsekakor svetujemo Jožefovo pasto JM 500 za dvig železa, proti slabokrvnosti je najboljša. Poleg tega deluje protivnetno in krepi imunski sistem. Preventivno se uživa 2x na dan po čajno žličko, pri večjih težavah vzamete eno čajno žličko 3-4x dnevno, vedno vsaj pol ure pred jedjo.
Zraven lahko kombinirate tudi kapljice kopriva JM 411, poleg tega da pomagajo pri slabokrvnosti, pomagajo tudi pri zgagi, prebavnih motnjah, želodčnih in jetrnih boleznih, odvajajo vodo, pomagajo pri putiki in blažijo revmatske težave. Uživa se jih 2x na dan po 30 kapljic s toplo vodo pred jedjo (ali 3 x na dan po 20 kapljic ).
Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to težavo naslednje izdelke: uživanje amrit kalash paste MA 4, ta pasta vsestransko krepi organizem, izboljšuje zdravje in počutje, zmanjšuje posledice staranja, krepi imunski sistem ter ustvarja ravnovesje v duhu in telesu.
Poleg se priporoča tudi uživanje zeliščnih tablet ajur železo MA600. Železo je bistven element v sledovih, ki je poleg drugih stvari pomemben za prenos kisika, dihanje, delitev celic in ustvarjanje energije. V posebnih primerih kot je nosečnost, močna menstruacija ali vegetarijanska dieta, je potreba po železu večja kot sicer. To prehransko dopolnilo vsebuje Ayurvedsko pridobljeno železo, obenem pa tudi promovira absorpcijo železa. Priporoča se uživanje 1-2 tableti 2x dnevno. Pakiranje zadostuje za cca. 1 mesec oz. eno kuro.
Poleg prehranskih dodatkov bi vam svetovali tudi zdravo in raznovrstno prehrano. V prehrano vključite živila, ki so bogata z virom železa. Ta živila so:
– temno zelena listnata zelenjava (boljše je kuhano zelje kot sveže; špinača, blitva,…
– regrat
– beluši
– fižol in druge stročnice; leča Mung dhal
– rdeča pesa
– rozine in suho sadje
– borovnice, brusnice, aronija

Še nekaj domačih receptov od gospoda Jožeta Majesa:

Vino za izboljšanje krvi, tudi ob zdravljenju levkemije 1 ( ob povečanem številu trombocitov):
V 1 liter domačega terana drobno narežemo:
sestavine: 10dag suhih borovnic, 10dag suhih sliv, 10 dag suhih fig, 10dag suhuh rozin, 4 vejice rožmarina, 20 dag sladkorja
priprava: vse skupaj pustimo stati v zaprtem kozarcu v kuhinji 7 dni. Vmes večkrat premešamo, uporabljati lahko začnemo čez 7 dni.
uporaba: 2x dnevno pojemo po 2 veliki žlici pripravka. Poleg tega obvezno uporabljamo matični mleček in sicer si ga dnevno damo pod jezik za eno koruzno zrnje, da se stopi.

Vino za izboljšanje krvi – tudi za levkemijo 2:

V 1 liter domačega terana narežemo dve vejici svežega rožmarina in pustimo stati na kuhinjski polici 8 dni. To nato popijemo po malih kozarčkih.

Vino za izboljšanje krvi – tudi za levkemijo 3:

V 1 liter domačega terana damo 80 dag sladkorja, segrejemo, pustimo da rahlo brbota(ne sme zavreti). Tem dodamo sok iz 1 kg limon in pustimo stati 8 dni. Pijemo po 3x dnevno po malih kozarčkih.

Vino za izboljšanje krvi – tudi za levkemijo 4:

V 1 liter domačega terana vmešamo kilogram cvetličnega medu ter pest suhih češenj. Iz češenj naredite močan zavretek in ko se ohladi, ga vmešate v med. Uživajte na tešče po en mali kozarček.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini: