Jožetovi nasveti

Zaprtost

SLABA PREBAVA

Prebavila so sklop organov, katerih naloga je, da nam zaužito hrano predelajo v stanje, da jo kri lahko odpelje do naših celic. Mirno lahko rečemo, da so prebavila tovarna ali obrat za predelavo hrane.

Kot v tovarnah, če v obrat oz. v telo vnesemo preveč hrane, se zaradi preobremenjenosti ustavi oz. pokvari. Škoduje jim preveč hrane in škoduje jim neprimerna hrana. Zato pazimo kaj jemo in koliko jemo.

 

zaprtje

V času, ko je hrane razmeroma dovolj in je še vedno sorazmerno poceni, pa je vprašljiva kakovost hrane. To občutijo predvsem naša prebavila, ki niso pripravljena na vse škodljive in dostikrat nepreverjene in ne dovolj raziskane dodatke v hrani.

“Zelo pomembno je, da v telesu pravilno deluje tudi presnova. To pomeni, da hrana po zaužitju čim prej zapusti telo, medtem ko organi iz nje izločijo koristne snovi, ki so potrebne za preživetje ter zdravje, odpadne snovi pa se izločijo iz telesa.                                            – Jože Majes

Pri tem igrajo veliko vlogo vlaknine (ajdova kaša, prosena kaša, kvinoja, ječmen, pira, leča ,..). Žal teh v mesu ni, jih je pa veliko v veliko vrstah zelenjave. Le kaj bi brez zelja, repe, kolerabe, korenja itd.

Vlaknine poskrbijo, da je naše črevesja zdravo in čvrsto.

Zaprtost muči predvsem starejše ljudi, pri čemer gre za težavo izločanja blata. Gre za redko iztrebljanje majhnih količin blata, ki ga spremljata mučno napenjanje ali zapeka.

 

slaba prebava, zaprtje

Kdaj torej lahko govorimo o zaprtju, kaj ga povzroči in kaj lahko naredimo, da se ga znebimo?

Težko je govoriti o zdravem ritmu izločanja, veljavnem za vse, ker smo ljudje različni in imamo različne navade. Za nekatere je normalno, da gredo na veliko potrebo tudi po trikrat na dan, za druge pa je normalno le enkrat do trikrat na teden. Manjša pogostost izločanja blata torej še ne pomeni zaprtja. Na drugi strani lahko označimo kot zaprtje mučno odvajanje majhnih količin zelo trdega blata, čeprav je vsakodnevno, sploh, če ga spremljajo napenjanje in občutki nepopolne izpraznitve. Torej je prepričanje mnogih, da so zaprti zgolj zato, ker blata ne odvajajo vsak dan, zmotno.

Jože Majes iz Kmetije Plavica za zaprtost svetuje sledeče:

Vsekakor se je potrebno izogibati jedem iz bele moke, slani in sladki hrani, pijači, konzervansom. Zelo se priporočajo „jedi na žlico“, prekuhana zelenjava in sadje, riž, pira, ajda, ječmen, kvinoja, proso. Čez dan je potrebno dovolj piti, najbolje, kar toplo vodo večkrat dnevno, saj se najhitreje absorbira v telesu in pospeši delovanje v celicah. Prav tako tudi gibanje telesa, fizična aktivnost, pospeši prebavo.

 

Pomembno je vedeti, da otroci, nosečnice in doječe matere ne smejo uporabljati odvajal, v katerih so antrakinoni!

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

BIO ČAJ DIGEST PLUS (PAČAK), 30G

4.72
Vrsta izdelka: Zeliščni ajurvedski čaj Sestavine: komarček, ingver, cimet, kardamom, črni poper, klinčki. Uporaba: Pijte čaj 1 uro pred ali
Beri dalje

CHURNA KAPHA BIO, 50G

7.34
Vrsta izdelka: Ajurvedska začimba Sestavine: Ingver, koriander, črni poper, trsni sladkor, kurkuma, kamena sol, cimet Uporaba: Ajurvedske začimbe imenovane tudi
Dodaj v košarico

JM 132 – BIO ČAJ ODPIRALNIK

15.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 50g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Janež, Kumina, Majaron, Grško
Dodaj v košarico

JM 170 – BIO ČAJ SMEHEC

17.50
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Grško seno, Komarček, Kumina,
Dodaj v košarico

JM 447 AGNI KAPLJICE

24.90
Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Uživamo 3 krat na dan pred obrokom 20 kapljic v 100 ml tople vode
Dodaj v košarico

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz
Dodaj v košarico

MA 154 DIGEST SPECIAL30G, TABLETE

23.10
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.
Dodaj v košarico

MA 505 TRIPHALA PLUS, 250G, TABLETE

58.90
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.
Dodaj v košarico