REPIK ALI GLADIŠNIK

( Agrimonia eupatoria)

Ta trajna zel ima res povsem svoje navade. Prebrskal sem skoraj vse kotičke naše lepe Slovenije in, ne boste verjeli, da ponekod sploh ne raste. Na našem Zasavskem lepotcu Kumu ga nisem našel. V Kočevskem Rogu pa je to glavna hrana jelenov. Bi človek rekel, da imajo težave z jetri. Repik zraste v višino čez meter. Po drugi košnji je visok le do 30 cm, pa vendar zacveti. Njegov cvet je značilno klasaste oblike in lepe rumene barve. Ko zacveti, kar ne more prenehati. Ko odcveti na plodovih nastanejo majhni kaveljčki, ki se primejo divjadi, da jih tako raznaša naokoli.

Repik so cenila že stara ljudstva. Grki so ga posvetili boginji Ateni. Cvetoča rastlina vsebuje čreslovine, grenčine, eterično olje, glikozid eupatorin in kremenčevo kislino.

Repik nabiramo v času cvetenja. Če ga gojimo, daje dober pridelek. Rastlina je nezahtevna in nam na vrtu raste leta in leta. Ljubiteljem zdravilnih rastlin priporočamo, da si pet do deset rastlin nasadijo na vrt. Sicer pa rastlina, kot še mnogo drugih, ni do kraja raziskana.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ