Gradivo, Interno Gradivo Zelišča

REGRAT Taraxacum officinale

Regrat

REGRAT

Taraxacum officinale

 

regrat

 

Le kdo ga ne pozna. Sladokusci ga poznajo kot prvo spomladansko solato, ki je polna mineralov, vitaminov, provitaminov in klorofila, ljubitelji narave kot pravi balzam za oči, ki nas s svojo rumeno barvo poživlja. Poznavalci zdravilnih rastlin pa ga cenimo zaradi njegove zdravilnosti.

Regrat je trajna zel, ki krasi naše travnike in livade. Za prehrano ga nabiramo in jemo surovega pred cvetenjem. Stebelca, ki vsebujejo grenke in čistilne mlečke, nabiramo tik pred cvetenjem. Tudi liste nabiramo in sušimo pred cvetenjem in v času cvetenja. Največ zdravilnih učinkovin pa se nahaja v regratovih koreninah, ki pa jih nabiramo jeseni, oktobra in novembra. V korenini je največ inulina, fitostrelov, tarakserina ter cel kup mineralov od kalcija, mangana, natrija, kremenčeve kisline, žveplovih spojin in vitaminov.

Kljub temu m, da ga zaradi množičnosti ljudje zmerjajo s plevelom, ima ta rastlina neverjetne zdravilne lastnosti.

Za svoje potrebe ga dovolj naberemo v naravi, vendar moramo paziti, da zemljišče ni onesnaženo. Sicer pa se seje v vrste in v jeseni korenine izorjemo. Pri tem raje orjemo starejše korenine, ki zrastejo do 20 cm v zemljo. Dokazano je, da vsebuje korenina jeseni nekajkrat več inulina kot spomladi, zato jo nabiramo takrat.

Pri nas uporabljamo predvsem korenino. Liste uporabljamo v čajni mešanici, za zdravljenje prevelike vsebnosti kisline v želodcu. Mladega priporočamo uživati spomladi za krepitev vseh telesnih funkcij.

Korenika, ki jo posušimo, ima neverjetno široko uporabo. Zaradi visoke vsebnosti inulina ga dajemo v mešanice za zdravljenje sladkorne bolezni. Nepogrešljiv je v mešanici za topljenje ledvičnih in žolčnih kamnov. Znamenita mešanice za čiščenje organizma in posebno krvi in ožilja vsebuje korenino regrata. Ta mešanica tudi vzpodbuja tek pri neješčih otrocih. Sladkornim bolnikom priporočam spomladi jesti peclje od regrata. Vendar naj pri tem ne pretiravajo. Tistim, ki imajo nečisto kožo, priporočam umivanje s poparkom regratovih korenin.

Če pa korenine narežemo, posušimo in spražimo, dobimo tako kot pri cikoriji dober kavni nadomestek.

Veliko se govori o zdravilnosti regratovega prahu. Jeseni izkopljemo regratovo korenino in odrežemo list 2 cm nad njo, da ne izteče mleček. Korenino vzdolžno narežemo in posušimo na 60°. Tako posušeno korenino zmeljemo v prah. Vsak dan zmešamo pol čajne žličke praška v kozarec mlačne vode in popijemo. Pijemo najmanj 3 tedne. Pomaga pri bolečinah, ki jih povzroča rak. Po potrebi delamo to do 6 mesecev.

Pri nas ga najdete v naslednjih mešanicah:

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> REGRAT KORENINE 100g