Regrat

Taraxacum officinale

 

regrat

 

Le kdo ga ne pozna. Sladokusci ga poznajo kot prvo spomnladansko solato, ki je polna mineralov, vitaminov, provitaminov in klorofila, ljubitelji narave kot pravi balzam za oči, ki nas s svojo rumeno barvo poživlja. Poznavalci zdravilnih rastlin pa ga cenimo zaradi njegove zdravilnosti.

Regrat je trajna zel, ki krasi naše travnike in livade. Za prehrano ga nabiramo in jemo surovega pred cvetenjem. Steblca, ki vsebujejo grenke in čistilne mlečke, nabiramo tik pred cvetenjem. Tudi liste nabiramo in sušimo pred cvetenjem in v času cvetenja. Največ zdravilnih učinkovin pa se nahaja v regratovih koreninah, ki pa jih nabiramo jeseni, oktobra in novembra. V korenini je največ inulina, fitostrelov, tarakserina ter cel kup mineralov od kalcija, mangana, natrija, kremenčeve kisline, žveplovih spojin in vitaminov.

Kljub temu m da ga zaradi množičnosti ljudeje zmerjajo s plevelom, ima ta rastlina neverjetne zdravilne lastnosti.

Za svoje potrebe ga dovolj naberemo v naravi, vendar moramo paziti da zemljišče ni onesnaženo. Dokazano je, da vsebuje korenina jeseni nekajkrat več več inulina kot spomladi, zato jo nabiramo takrat.

Pri nas uporabljamo predvsem korenino. Liste uporabljamo v čajni mešanici, za zdravljenje prevelike vsebnosti kisline v želodcu. Mladega priporočamo uživati spomladi za krepitev vseh telesnih funkcij.

Korenika, ki jo posušimo, ima neverjetno široko uporabo. Zaradi visoke vsebnosti inulina ga dajemo v mešanice za zdravljenje sladkorne bolezni. Nepogrešljiv je v mešanici za topljenje ledvičnih in žolčnih kamnov. Znamenita mešanice za čiščenje organizma in posebno krvi in ožilja vsebuje korenino regrata. Ta mešanica tudi vzpodbuja tek pri neješčih otrocih. Sladkornim bolnikom priporočam spomladi jesti peclje od regrata. Vendar naj pri tem ne pretiravajo. Tistim, ki imajo nečisto kožo, priporočam umiovanje s poparkom regratovih korenin.

Če pa korenine narežemo, posušimo in spražimo, dobimo tako kot pri cikoriji dober kavni nadomestek.

 

Related Posts