Pljučnica je bolezensko vnetje pljuč, ki ga povzročijo mikrobi. Kljub temu, da gre za vnetje enega organa, je izjemno prizadeto celotno telo, saj pride pri pljučnici do zmanjšane preskrbe telesa s kisikom, kar ima vpliv na vsako celico telesa. Vpliv je še posebej izrazit, če ni prizadet zgolj manjši del pljuč, temveč pljuča v celoti.

Večinoma smo laiki mnenja, da pljučnica sledi prehladu oziroma vnetju zgornjih dihal, ki ga nismo uspešno pozdravili, zato se je okužba razširila. Ravno tako tudi menimo, da je za pljučnico značilna visoko povišana telesna temperatura. Pa ni vedno tako …

Bakterijska, virusna ali atipična?

Pljučnica ima več povzročiteljev, najpogostejša sta streptokok in hemofilus influence. Glede na povzročitelja ločimo pljučnice v več skupin: bakterijske, atipične in virusne.

Bakterijske pljučnice se zdravijo z antibiotiki, ki »preženejo« bakterije streptokoka, poleg tega pa sta potrebna še počitek in zniževanje povišane temperature, ki naraste tudi do 38 stopinj. Poleg tega bolnik še kašlja, težko diha, lahko ima glavobol, izcedek iz pljuč, bolečino v prsih, prav tako je precej utrujen. Diagnozo se postavi s poslušanjem pljuč, krvno preiskavo, po potrebi tudi s slikanjem.

Pri virusni pljučnici je najpogostejši povzročitelj virus hemofilus influence – torej gripe, poleg tega pa še nekaj drugih virusov. Telesna temperatura ni močno povišana, počutimo pa se kot pri gripi ali prehladu: malo vročine, kašljanje, utrujenost. Ker je povzročitelj virus, se ta pljučnica ne zdravi z antibiotiki, temveč so potrebni počitek, zbijanje temperature in pitje zadostne količine tekočine.

Pljučnico lahko povzroči tudi okužba z glivami. V tem primeru ne jemljemo antibiotikov, temveč zdravila proti glivam (antimikotiki).

Atipična pljučnica
Poleg bakterijske in virusne obstaja še ena znana oblika pljučnice, ki ji pravimo atipična. Zakaj atipična? Ker je ne povzročajo tipični povzročitelji, na primer streptokok ali virus gripe, temveč nadloge, kot so klamidija, legionela, mikoplazme – torej mikrobi, ki niso tisti prvi, na katere bi pomislili. Če je atipični povzročitelj bakterija, se atipična pljučnica zdravi z antibiotiki. Žal je atipična pljučnica izjemno nalezljiva, zlasti se širi v zaprtih prostorih z veliko ljudmi, nalezemo pa se je preko kašlja in smrkanja.

Kako si lahko sami pomagamo?
Zelo pomembno je, da si s prehrano in gibanjem že preventivno okrepimo imunski sistem in tako preprečimo, da bi zboleli za pljučnico. Svetujemo opustiti kajenje in v prostorih, kjer se zadržujemo, uporabljati vlažilce zraka, če je to potrebno. Dnevno je potrebno popiti
dovolj tekočine, ki v človekovem telesu povzroči hitrejše delovanje celic in obnovo sluznice. Če se zadržujemo na javnih mestih in imamo veliko stika z ljudmi, si je potrebno večkrat umivati roke in po potrebi tudi razkuževati. Higiena bivalnega in delovnega prostora je več kot pomembna, saj lahko veliko naredimo z rednim prezračevanjem in
vlačenjem zraka. Priporočamo tudi obisk savne in seveda športno aktivnost, po možnosti tudi na svežem zraku. Potrebno je poiskati način, da odmislimo vsakodneven stres in nepotrebne skrbi.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

 

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 106 – BIO ČAJ PULMOPRAN

15.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Trpotec, Pljučnik, Močvirski oslad,

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski

MA 357 SIRUP ZA BRONHIJE, 200ML

12.80
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni ajurvedski sirup Sestavine: Trsni sladkor, voda, pistacia integerrima, dolgozrnati poper, sladki koren, jelka webbiana,

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

55.87
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle