Plešec

Capsella bursa pastoris

 

plešec

 

Kdo ne pozna te rastline, ki raste in cveti preko celega leta. Srčasti plodovi imajo obliko torbice ali pa škofovskega pokrivala. Že njegovo latinsko ime pastirska torbica naj jasno pojasni obliko teh plodov. Ponekod je ljudsko ime tudi škofova kapa. Plešec je trajna zel.

Plešec očistite in ga posušite. Uporablja se cvet, listi in stebelce. Ker vsebuje v različnih letnih časih različno količino učinkovin, predvsem holina in tiramina, priporočam, da ga nabirate preko celega leta. Po sušenju in drobljenju ga zmešamo nabranega preko celega leta. Tako dobimo enakomerno vsebnost zdravilnih učinkovin. Plešec uporabljamo predvsem za zdravljenje premočnih krvavitev, uravnavanje krvnega tlaka in zdravljenje diabetesa. Predvsem pa senimo njegovo adstrigativnost ali, če hočete, moč krčenja ožilja in tkiva. Njegova pozitivna lastnost je tudi, da zadržuje oziroma povzroča koncentracijo krvnih ploščic, kar povzroča ustavljanje krvavitev.

Ker prisegam na sinergijo, ga uporabljam pri mešanicah za urejanje premočne menstruacije, ki je nadloga deklet v puberteti. Dajemo ga še v mešanice za zdravljenje sladkorne bolezni, za uravnavanje krvnega tlaka, pri zdravljenju razjed na želodcu in dvanajsterniku in pri zdravljenju raznih ulkusov in hietalnih herij. Dosti ga uporabljamo za zdravljenje refluksa in s tem povezane obolele mišice zapiralke. Je tudi ena od rastlin, ki dodajajmo mešanici za zdravljenje inkontinence, po domače uhajanje vode. Posušenega in zmletega v prahu uporabljamo kot posip za zdravljenje krvavečih ran.

Ustavlja krvavitev hemofilikov. Predvsem pri krvavitvah iz ledvic se priporoča piti mešanico plešca, njivske preslice in ptičje dresni.

 

Related Posts