PELIN

Pelin je pri nas sinonim za grenčine, čeprav še zdaleč ni najbolj grenka rastlina. Pelin namreč spada med aromatične droge, kot na primer rman ali kamilica. Pelin je trajno zelišče. Cveti rumeni in zraste v višino skoraj en mater. Ni zahteva rastlina in se tudi sam zelo rad razmnožuje. V tradicionalnem zdravilstvu se uporablja tako svež kot posušen. Uporabljamo nadzemne dele rastline. Pelin spada med rastline, ki se hladno namakajo. Zelo čislana sta pelinovo vino in pelinov jabolčnik. Pelinova tinktura oz. pelin v žganju je v Evropski uniji prepovedan v močnejših koncentracijah prepovedan, ker vsebuje rastlinski strup beta tujon.

V Sloveniji je bil predvsem v večjih industrijskih središčih pelinkovec nekoč priljubljena pijača. Najbolj vneti so delali tako imenovanega ta zelenega celo iz špirita. Tujon jih je naredil odvisnike, hujše kot etanol, obenem pa je zelo prizadel jetra. Ocenjuje se, da je v Sloveniji zaradi ta zelenega neposredno umrlo 5000 ljudi. Tujon ima namreč močno psihotropno delovanje. Če pelinkovca popijemo preveč , imamo barvne halucinacije.  Prav zato je bik pelinkovec nekoč priljubljena pijača slikarjev.

 

Zdravilni učinki pravega pelina v tradicionalni medici:

– zaradiu vpliva grenčin na živčevje prebavvil pospešuje izločanje prebavnih sokov
– zavira razvoj škodljivih organizmov v prebavnem traktu
– odpravlja gliste iz prebavil
– odpravlja vetrove
– zdravi bolezni jeter
– pomaga odpravljati vodo iz telesa
– služi kot prva pomoč pri zastrupitvi z gobami in pokvarjenim mesom
– je odlično sredstvo za odpravljanje zadaha iz ust, ker odpravlja gnilobo.

– v biološkem kmetovanju nam služi za pripravo škropiva proti ušem. Pri sajenju moramo paziti na to, da ga ne sadimo v bližini rastlin, ki ne prenašajo bližino pelina.

 

Related Posts