Jožetovi nasveti

Parodontoza

Parodontoza

PARADONTOZA – BOLEZEN DLESNI

Paradontoza je bolezen, ko začne dlesen odstopati od zoba. Gre za vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, kateri povezuje korenine s kostjo. Govorimo o najpogostejši kronični bakterijski okužbi.

Je znak nepravilne ali pomanjkljive ustne higiene. Posledica slabe ustne higiene je kopičenje mehkih bakterijskih zobnih oblog, ki se počasi mineralizirajo in postanejo zobni kamen, idealno gojišče za razvoj raznih mikroorganizmov. Škodljive bakterije se razmnožujejo in sproščajo toksine, ki napadajo naše telo. Naše telo se na to odzove kot vnetje.

Parodontoza je zelo nevarna bolezen, katera prizadene več kot 80% slovenske populacije!

Najprej so na udaru dlesni, to bolezensko stanje se imenuje gingivitis, nato sledi obolenje ostalih opornih tkiv, predvsem kosti, to pa se imenuje paradontalna bolezen. Bakterije povzročajo škodo v ustih, poleg tega pa z odpadnimi produkti – toksini vdirajo v krvni obtok in pričnejo zastrupljati celo telo. Na ta način ta bolezen škoduje celotnemu telesnemu zdravju.

Ta bolezen neposredno vpliva na višjo pojavnost srčno - žilnih bolezni ter z njimi povezanih zapletov,  ter srčne in možganske kapi.

Dokazano je da je parodontalna bolezen pogostejša pri ljudeh s sladkorno boleznijo.

Ta bolezen neposredno vpliva na višjo pojavnost srčno – žilnih bolezni ter z njimi povezanih zapletov,  ter srčne in možganske kapi.

Parodontalna bolezen lahko kot kronično bakterijsko vnetje botruje zapletom med nosečnostjo, povzroči njeno neželeno prekinitev, lahko vpliva na nizko porodno težo novorojenčka, lahko vpliva na prezgodnji porod, zato so zdravi zobje tesno povezani z zdravjem matere in njenega otroka.

Ker je pot od dlesni do dihalnih poti res kratka, lahko vnetje obzobnih tkiv hitro vpliva na zdravje vaših dihal, lahko povzroča pljučnico,ali druge pljučne bolezni.

Stres s tem, ko slabi imunsko odpornost telesu in tudi debelost, sta velika dejavnika k nastanku in napredovanju parodontalne bolezni.

Kajenje, oziroma nikotin katerega vsebujejo cigareti, prikrije simptome vnetih dlesni. Vsi simptomi (rdečina dlesni, oteklina, krvavitev, gnojni izcedek)so izraženi v manjši meri, zato je ta bolezen pri kadilcih predno poiščejo pomoč, že močno napredovala.

“Delovanje telesa po 50 letu starosti se močno spremeni. Njegova obrambna sposobnost in hormonsko ravnovesje močno vplivajo na potek in izid vseh kroničnih bolezni, med katerimi je najpogostejša paradontoza.

                                                                                                                                                    -Jože Majes

Kakšni so lahko vzroki za parodontozo?

Žepek v dlesni ob zobu je običajno globok do 3 mm in do te globine prodira kisik. Če se zaradi oblog žepek ob zobu poglobi, potem kisik ne more več prodreti in v takšnem območju se namnožijo telesu škodljive bakterije. Le-te povzročajo nastajanje strupenih snovi za telo in vnetje obzobnih tkiv. Ko enkrat parodontoza napreduje, so lahko poleg mehkih obzobnih tkiv napadena tudi pozobnica, cement. Posledično se lahko začno majati in izpadati zobje. Poleg tega, da je zelo pomembno, kako si čistimo zobe, moramo upoštevati tudi podedovane genske faktorje, stres in kajenje.

Kakšni so znaki parodontoze?

  • krvavitev iz dlesni med ščetkanjem zob
  • umik dlesni od zoba, zobje so na videz daljši
  • zadah, slab okus ter nastajanje špranj med zobmi
  • otečene dlesni
  • spremenjena barva dlesni
  • zobje lezejo narazen
  • ugriz se spremeni

Žepek v dlesni ob zobu je običajno globok do 3 mm in do te globine prodira kisik

Ali si lahko pomagamo na naraven način?

Na podlagi znanja in svojih izkušenj je Jože Majes pripravil poseben posip za zdravljenje parodontoze. Gre za pripravek JM 503 – to je zmes prečiščene sive gline v prahu in srčne moči.

Kako deluje posip JM 503?

Siva glina v prahu je sestavljena iz mešanice naravnih mineralov v sledeh, ki zaradi svoje kemijske sestave poskrbijo za naravno čiščenje organizma. Glino so ljudje poznali že tisočletja pred nami in so jo uporabljali kot zdravilo. Nekaj tisoč let stari dokumenti pričajo o tem, da so egipčanski zdravniki uporabljali glino za zunanje in notranje zdravljenje vnetij in razjed. Glino so uporabljali tudi kot antiseptično sredstvo pri balzamiranju in mumifikaciji teles. Veliko jo je uporabljal Hipokrat, pa znani duhovnik Kneipp. Vemo, da ima glina protivneten učinek in očisti tkivo nečistoč, zato je v pripravku JM 503 ključnega pomena.

Za zdravljenje parodontoze je poleg protivnetnega delovanja pomembno tudi to, da dlesni pomagamo počasi nazaj v prvotno stanje. Slednje povzroči zelišče srčne moči. Srčna moč ima namreč glede na svoje učinkovine, sposobnost, da povzroči krčenje tkiva, zato se posledično mehko tkivo hitreje zdravi.

Kako uporabljamo posip JM 503?

Uporabljamo tako, da si na zobno ščetko posipamo pripravek, nato pa nežno vtiramo in masiramo dlesen. To delamo dvakrat dnevno, običajno sočasno z umivanjem zob. Postopek ponavljamo, dokler se težava ne pozdravi. Svetujemo, da ste pazljivi tudi pri izbiri zobne paste, saj mora vsebovati zdravilne rastline, ki delujejo protivnetno in ne smejo dražiti ustne sluznice.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA drži takšno pasto, to je Ayurdentzobna pasta- Classic ali Ayurdent zobna pasta – Mild, ki poleg prej naštetega vsebuje tudi naravna eterična olja, ki dajejo svež občutek v ustih.

Izpiranje ustne votline

Na Kmetiji Plavica smo pripravili tudi zeliščno tinkturo JM 428 Parodontoza s katero priporočamo izpiranje ustne votline in grgranje takrat. Tinktura se razredči z vodo. 

 

Kot preventiva oz. tudi ko so že obolele in vnete dlesni se svetuje žvrkljanje Sezamovega olja, saj le ta veže nečistoče nase. Žvrkljamo kolikor časa nam uspe in potem izpljunemo.

Dobro je vedeti: Paradontalno bolezen lahko v njeni zgodnji fazi uspešno zdravimo oziroma nadziramo.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> PARADONT JM503
>> ZOBNA PASTA AYURDENT MILD

>> TINKTURA JM 428 PARODONT

>>ZOBNA PASTA AYURDENT CLASSIC

>>SEZAMOVO OLJE