Gradivo, Interno Gradivo Zelišča

Njivska preslica

Njivska preslica

NJIVSKA PRESLICA

Equisetum arvense

Poznamo več vrst preslic. Ob potokih bujno raste vodna preslica, visoko v gozdu najdemo gozdno preslico. V močvirjih raste močvirska preslica, največkrat pa naletimo na njivsko preslico. Preslice spadajo med praprotnice. Uporabni so jalovi poganjki.

To skromno zelišče, ki je trajnica raste najraje tam, kjer je blizu voda. Najdemo, jo na njivah, na travnikih v močvirju in ob potokih. Dosti ljudi se jo boji nabirati, ker se boje njene sorodnice, močvirske preslice, ki pa sem jo do sedaj edino našel v pravem močvirju. Od močvirske preslice se loči po tem, da na vrhu stebelca nikoli nima ostanka trosovnika, ki pa praviloma krasi močvirsko preslico. Prav tako ločimo njivsko preslico od ostalih po razporeditvi lističev na stebelcu.
njivska preslica

Ljubiteljem zdravilnih rastlin odsvetujem, da bi njivsko preslico zasadili na svoj vrt ( zdravilnih rastlin). Nikoli več se je ne bodo znebili. Raje jo opazujte in nabirajte v naravi

Njivsko preslico cenimo predvsem zaradi velike vsebnosti topne kremenčeve kisline, ki je še bolj topna v razmeroma mladih rastlinah. Alkaloid equestin nastaja na preslici zaradi gljive zajedalke. Zato rastline, ki porjave ali imajo na jalovih poganjkih rjave lise izločimo. Praviloma nabiramo njivsko preslico od sredine junija do sredine julija.

Preslica se lepo in hitri suši. Pravilno sušena ohrani lepo zeleno barvo. Sušimo jo v senci, na zračnem prostoru. Preslica je rastlina, ki zaradi visoke vsebnosti topne kremenčeve kisline blaži raka na pljučih

Nepogrešljiva je pri ženskih boleznih, obolenjih prostate, pljučnih boleznih, bolezni sečil. Skupaj z rožmarinom, koprivnimi koreninami in brezo je odlično sredstvo za krepitev lasišča.