NAVADNI GLADEŽ

Ononis spinoza

 

ajda

Ta rastlina, raste na pustih apnenčastih tleh in ima velike rastlinske trne. Cveti od junija do septembra. Značilno zanjo je da tako bode, da se je ogiba celo živina. Gladež je trajnica. Po cvetenju jo težko opazimo predvsem zaradi tega, ker so korenine, edini uporabni del rastline, kopljemo pa jo pozni jeseni. Gladež je močan diuretik, ki odpravlja vodo celo iz cist in ledvic. Po mnjenju poznavalcev je največ učinkovin v lubju korenike, ki ga namočenega v vino uporabljajo za odpravljanje ledvičnih kamnov. Korenine so zelo neurejene in segajo globoko v zemljo. Če uporabljamo gladež iz divjine, priporočam, da zaznamujemo rastišče z oznako, da bodo vedeli v jeseni kje kopati korenine. Če raste gladež v dobri zemlji so tudi korenine temu primerne. Kot večina zdravilnih rastlin se tudi gladež lahko goji. V jeseni se izorje. Pri nas gladež uporabljamo za čajne mešanice s katerimi odpravljamo kamne iz ledvic in za čajne mešanice za odpravljanje cist in endemov iz ledvic ter za zmanjševanje kreatinina v seču.

Po raziskavah količina saponinov v gladeževih koreninah zelo niha. Prav tako količina onanina. Zato se čaj iz korenin po sedemdnevni uporabi za teden dni prekine in ponovno uporabi. Pri nas smo ta problem rešili z mešanicami, kjer smo gladežu dodali druge diuretike.

Tako da te čajne mešanice bolniki lahko uporabljajo tri tedne. Recepti se nahajajo v poglavju o zdravljenju z zdravilnimi rastlinami.

 

Related Posts