NAPIHNJENOST

Se vam pogosto dogaja, da vas ravno takrat, ko ste v službi ali na večerji s prijatelji, dajejo močni vetrovi? Ste napihnjeni, v črevesju vas vse tišči, včasih celo boli? Potem preverite, kako odpraviti napihnjenost in odpravite vetrove. 

 

Z napihnjenostjo pride tudi tiščanje v črevesju.

 

Vzroki za napihnjenost in vetrove

Napihnjenost in vetrovi se pojavijo zaradi prevelike količine zraka v črevesju. Za težave je lahko krivo neprimerno prehranjevanje, prehitro goltanje hrane, pomanjkanje določenih prebavnih encimov, lahko pa napihnjenost in vetrove povzročajo tudi nekatera zdravila in bolezni, na primer sindrom razdražljivega črevesja, pogosti so v času nosečnosti in menopavze.

Načeloma vetrovi in napihnjenost niso nič nevarnega, če pa jih spremljajo še krči in bolečine, je vseeno prav, da se po nasvet obrnete na zdravnika. Sicer pa med splošno znana živila, ki povzročajo vetrove, sodijo: rdeče meso, svež kruh, zelje, stročnice, česen, čebula, žitarice, pri tistih, ki jim primanjkuje encima laktoze oziroma ki bolehajo za laktozno intoleranco, tudi mleko in mlečni izdelki. Med pijačami pa so za napihnjenost in vetrove krive predvsem tiste, ki vsebujejo ogljikov dioksid, torej gazirani napitki.

Kako si lahko pri tem sami pomagamo?

Za začetek si za prehranjevanje vzemite dovolj časa. Jejte počasi in hrano dobro prežvečite, ob tem pa čim manj govorite. Če se namreč med obedovanjem pogovarjate in hrano goltate, zraven pogoltnete še ogromno zraka, kar povečuje količino zraka v črevesju.

Pomembno je tudi, da se izogibate živilom, za katere ste opazili, da vam ne ustrezajo najbolj, in za katere sumite, da bi lahko povzročala vetrove in napihnjenost. Če se vam zdi, da bi lahko bil za vaše težave kriv na primer kruh, ga nadomestite s krekerji, riževimi ploščicami ali pa z nekvašenim kruhom, kajti v kruhu je kvas tisti, ki lahko povzroča vetrove. Problematičen je tudi sladkor, zato ne pretiravajte s sladkimi jedmi in pijačami. Če bolehate za laktozno intoleranco in ne prenašate mleka ter mlečnih izdelkov, jih nadomestite s sojinim mlekom in izdelki.
Poskusite tudi s probiotičnimi izdelki, ki uravnavajo črevesno floro in ki pomagajo, da je v črevesju zadosti tistih ‘dobrih’ bakterij in da se v njem ne zadržujejo ‘slabe’ bakterije, ki zavirajo prebavo in povzročajo črevesne težave.
Pomaga menda tudi, če si na trebuh polagate tople obkladke in če si trebuh na rahlo masirate.Preveliko kopičenje zraka v črevesju lahko poskušate preprečiti tudi tako, da se veliko gibate na svežem zraku.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 421 – KAPLJICE (ENCIJAN), 100ML

14.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Encijan, rastlinski glicerol, destilirana voda.

MA 154 DIGEST SPECIAL30G, TABLETE

23.10
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

MA 927 DIGEST 30G, TABLETE

24.15
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

BIO ČAJ DIGEST PLUS (PAČAK), 30G

4.72
Vrsta izdelka: Zeliščni ajurvedski čaj Sestavine: komarček, ingver, cimet, kardamom, črni poper, klinčki. Uporaba: Pijte čaj 1 uro pred ali

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz

JM 700 – OLJE PEGASTEGA BADLJA, 200ML

19.00
Vrsta izdelka: Živilo Sestavine: Sílybum mariánum, Oleum olivae, Pegasti badelj, Olivno olje Uporaba: 2 čajni žlički dnevno Nasvet ob uporabi:

SIRUP ALOA Z MEDOM, 500ML

42.90
EKOLOŠKI IZDELEK BREZ KONZERVANSOV Sestavine: 65% aloa arborescens, 34% med, 1% figovo žganje (0,5% skupnega alkohola) Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo