MELISA

Melissa officinalis

melisa

 

Melisa je zeljnata trajnica . Najdemo jo v naravi predvsem tam, kjer so v bližini človeška bivališča. Sicer pa je priljubljena v vseh vrtovih. Vsaka gospodinja jo ima v svojem zeliščnem vrtu, pa predvsem ker je zelo aromatična. Melisa je od nekdaj rastlina sreče in lepih sanj.

Zanimivo je, če meliso posadimo na vrt. Prvo leto, nam da kar lep pridelek. Drugo leto jo žanjemo od dva- do trikrat, tretje leto se mednjo že pojavi trava, četrto leto pa postanejo listi rjavi in čedalje manjši. To je znak, da jo moramo prekolobariti. Melisa nam daje bogat pridelek. Nima rada stika s kovino, verjetno zaradi kislin, ki jih izloča. Nabiramo jo vedno v suhem in sončnem vremenu. Sicer nam rada počrni in jo moramo zavreči.

Sušimo jo v senci ali sušilnici. Nabiramo jo vedno v zgodnjih dopoldanskih urah.

Od nekdaj je veljalo, da je melisa rastlina sreče ter mirnih in lepih sanj. Melisa namreč pomirja. Pri trdovratni nespečnosti se priporoča kombinacijo melise in baldrijanove tinkture. Uporabljamo jo v obliki čajnih poparkov ali tinkture. Iz nje lahko naredimo tudi mazilo. Priporoča se se kombinacija melise in kamilice.

 

V tradicionalnem zdravilstvu uporabljamo meliso za:

  • pomirjanje krčev vseh vrst
  • proti tesnobi
  • za umirjanje premočnega bitja srca
  • proti depresiji in živčnosti
  • za mirno spanje brez morečih sanj

Related Posts