MELISA Melissa officinalis

melisa

 

Melisa je zeljnata trajnica. Najdemo jo v naravi predvsem tam, kjer so v bližini človeška bivališča. Sicer pa je priljubljena v vseh vrtovih. Vsaka gospodinja jo ima v svojem zeliščnem vrtu, pa predvsem, ker je zelo aromatična. Melisa je od nekdaj rastlina sreče in lepih sanj.

Zanimivo je, če meliso posadimo na vrt. Prvo leto, nam da, kar lep pridelek. Drugo leto jo žanjemo od dva- do trikrat, tretje leto se mednjo že pojavi trava, četrto leto pa postanejo listi rjavi in čedalje manjši. To je znak, da jo moramo prekolobariti. Melisa nam daje bogat pridelek. Nima rada stika s kovino, verjetno zaradi kislin, ki jih izloča. Nabiramo jo vedno v suhem in sončnem vremenu. Sicer nam rada počrni in jo moramo zavreči.

Sušimo jo v senci ali sušilnici. Nabiramo jo vedno v zgodnjih dopoldanskih urah.

Skoraj si ne moremo predstavljati čaja, če v njem ni melise. Od nekdaj je veljalo, da je melisa rastlina sreče ter mirnih in lepih sanj. Melisa namreč pomirja. Pri trdovratni nespečnosti se priporoča kombinacijo melise in baldrijanove tinkture. Uporabljamo jo v obliki čajnih poparkov ali tinkture. Iz nje lahko naredimo tudi mazilo. Priporoča se še kombinacija melise in kamilice.

V tradicionalnem zdravilstvu uporabljamo meliso za:

  • pomirjanje krčev vseh vrst
  • proti tesnobi
  • za umirjanje premočnega bitja srca
  • proti depresiji in živčnosti
  • za mirno spanje brez morečih sanj

Sicer pa je prisotna v vseh čajnih mešanicah proti stresu, depresijam in živčnosti. Pri trdovratni nespečnosti priporočamo kombinacijo melise in baldrijanovih kapljic.  Melisa je odlično zdravilo za čebele. Zdravi čebeljo grižo. 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> MELISA 100g

Related Posts