LYAMSKA BORELIOZA 

Je najpogostejša bolezen,ki jo prenašajo klopi.  Največje tveganje za okužbo je v toplem delu leta, okužbe pa se pojavljajo po vsej Sloveniji. Klopov je največ v listnatih gozdovih z bogato podrastjo in na obrobju gozdov.

Lajmsko boreliozo povzroča spiralasto zvita bakterija Borellia burgdorferi. Glavni vir teh bakterij so divje živali (srnjad), ki živijo v gozdovih in za boreliozo ne zbolijo. Klop se okuži, ko pije kri take živali, in nato bakterije pri naslednjem pitju s slino prenese na drugo žival ali človeka.  Za boreliozo lahko zbolijo tudi nekatere domače živali: govedo, konji, psi in mačke.
Čeprav je vbod klopa zelo pogost, pride do okužbe z borelijo le v manjšem številu primerov(tudi vsi klopi niso okuženi, poleg tega pa se bolezen razvije pri manj kot polovici okuženih oseb, ostalim osebam se le tvorijo protitelesa).

prenašajo klopi

Razvoj bakterije ima tri faze. Prvi in najznačilnejši znak lajmske borelioze je kožna sprememba, ki se pojavi nekaj dni do nekaj tednov po vbodu klopa, kjer nas je ugriznil klop se pojavi rdeč madež, nato pa značilen kolobar. Seveda moramo takoj k zdravniku, pri katerem dobimo močan antibiotik. V tej prvi fazi bolezni so lahko prisotni splošni znaki, kot so: utrujenost, slabše počutje in blago zvišana telesna temperatura, navadno pa bolniki nimajo nobenih težav.Kožne spremembe po nekaj tednih ali mesecih spontano izginejo. Nekateri bolniki so s tem ozdravljeni, pri drugih pa bolezen preide v naslednjo fazo.

Če smo ta znak spregledali, pa tudi dostikrat se sploh ne pojavi, nas opozorijo na okužbe bolečine ki se selijo iz enega sklepa v drugega. Borelijske bakterije se, če prve faze bolezni nismo zdravili z antibiotiki, lahko po krvi ali limfi razširijo z mesta vboda na različne telesne organe.

Borelioza poteka v treh obdobjih:

• zgodnja lokalizirana faza (okužba omejena na mesto vboda),
• zgodnja diseminirana faza (okužba se razširi po telesu),
• pozna okužba (razvoj kroničnih posledic okužbe; okvare živčevja, srca, sklepov in kože).

 

Večkrat se ljudje obračajo name in potarnajo, da jih boli komolec ali koleno, jih vedno najprej povprašam, če se jim bolečina seli na primer iz komolca v koleno in v zapestje. Običajno splošni zdravniki večkrat v zmoti odpravijo paciente, češ imate revmo in kot tako boste pač imeli.                                                     – Jože Majes

 

Nekaj značilnih simptomov borelioze:

– Bolnik čuti, kot da bi mu po hrbtenici nekaj plezalo. Je kot neke vrste ščemenja.
– Bolečina se seli iz določenega predela telesa na drug predel telesa. Na primer: en teden boli koleno, drugi teden komolec, pa tretji teden zopet drugo koleno itd.

Če opazite, da se z Vami dogaja nekaj podobnega, poprosite svojega zdravnika, naj Vas pošlje k specialistu, da Vam vzame kri in pa naredi punkcijo iz hrbtenjače. Vendar moramo vedeti, da tudi prvi poseg ni vedno pozitiven. Zelo uspešno je tudi testiranje s pomočjo Bioresonance.

 Borellia burgdorferi

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 417 – KAPLJICE (ŠČETICE), 100ML

19.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Ščetica, rastlinski glicerol, destilirana voda.

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski

JM 700 – OLJE PEGASTEGA BADLJA, 200ML

17.50
Vrsta izdelka: Živilo Sestavine: Sílybum mariánum, Oleum olivae, Pegasti badelj, Olivno olje Uporaba: 2 čajni žlički dnevno Nasvet ob uporabi:

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

55.87
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle

JM 501 DIVJI KOSTANJ, 50G

10.00
Vrsta izdelka: Posušeno zmleti plodovi Shranjevanje: v temnem prostoru pri sobni temperaturi, nedosegljivo otrokom Proizvajalec: Plavica d.o.o., Zagradec 6a, 1303

MA 5 AMRIT KALASH , 30G, TABLETE

46.56
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

OLJE ZA NOS, 10ML

8.88
Nasya olje ohranja nosno sluznico dobro negovano. Dve ali tri kapljice olja v vsako nosnico je po ajurvedi sestavni del

SIRUP ALOA Z MEDOM, 500ML

38.50
EKOLOŠKI IZDELEK BREZ KONZERVANSOV Sestavine: 65% aloa arborescens, 34% med, 1% figovo žganje (0,5% skupnega alkohola) Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo