KRVAVI MLEČNIK

Chelidonium majus

 


Krvavi mlečnik je trajno zelišče. Raste ob škarpah, zidovih starih hiš in grobovih. Zapomnili se ga bomo po turkizno zelenih listih, rumenih cvetovih in oranžnem soku, ki priteče iz odlomljenih stebelc. Rastlina ima rada senco in zadosti vlage. Čeprav raste in cveti od spomladi do jeseni, mu vroča poletja na ustrezajo in se suši.

Krvavi mlečnik je peta najbolj pridelana zdravilna rastlina. Kot vsi mlečniki je tudi krvavi mlečnik rahlo strupen, kar pripisujejo nekaterim alkaloidom, ki jih vsebuje krvavi mlečnik.

V ljudskem zdravilstvu se uporablja tako zunanje kot notranje. Znano je, da si s sokom krvavega mlečnika odpravimo starostne bradavice, kurja očesa, luskavico.

Tisti, ki presegajo na odpravo bradavic ( tudi zastarelih ), jim priporočamo, da rastlino izkopljejo, jo posadijo v zadosti veliko posodo in bodo imeli mlečnikov sok vedno na voljo.

Znana je tudi tinktura krvavega mlečnika, ki jo naredimo iz listov, cvetov in korenine. V domače 50-odstotno žganje damo 20% sveže mešanice korenin, listov, in cvetov, ostalo je žganje. To namakamo 10 dni, nato precedimo in hranimo v temnem prostoru.

 

Related Posts