KOŽNA ZNAMENJA

Bradavice so nenevarna a zelo pogosta okužba kože in sluznice. Povzroča jo humani papiloma virus (HPV). Nastanek bradavice povzročajo le nekateri tipi tega virusa (obstaja jih več kot 200). Bradavice so kožni izrastki, kateri so veliki 2 do 6 milimetrov. Največkrat se pojavijo na rokah in podplatih, lahko pa tudi kjerkoli drugje na koži.

Različni tipi HPV virusa, povzročajo različne oblike bradavic(navadne, plantarne bradavice na rokah in nogah, ploščate bradavice, tenka pecljate bradavice, ter genitalne bradavice – te nastanejo na koži in sluznici splovila). Ta virus se prenaša z dotikom, z rokovanjem, preko predmetov ali okuženih tal, v kožo vstopa na mestu, kjer je leta poškodovana in razpokana, razmnožuje pa se le v povrhnjici. Bolj dovzetni za okužbo so ljudje z slabšim imunskim sistemom.

Nekatere bradavice izginejo brez zdravljenja, druge so na koži več let in se lahko širijo. Z odstranjevanjem bradavic preprečujemo širjenje okužbe, ter prenos virusa na druge osebe.

zelo pogosta okužba kože in sluznice

Z izrazom “znamenja” poimenujemo številne pigmentirane (obarvane) pa tudi nepigmentirane kožne spremembe. Skoraj vsak ima na koži nekaj tovrstnih znamenj. Velika večina, so povsem nenevarni – benigni, zgolj kot estetske spremembe. Na koži pa lahko vzniknejo tudi maligni tumorji kateri se lahko pojavijo na novo ali pa iz obstoječih znamenj, to se potem diagnosticira kot kožni rak. Pri vseh ljudeh se tekom življenja pojavljajo nove kožne spremembe, ki počasi rastejo in niso nevarne za zdravje.

 

Starostne pege se načeloma bolj pojavljajo pri starejših nad 50 let, lahko pa tudi že pri mlajših, še posebej pri ljudeh ki preživijo veliko časa na soncu. Pigment v zgornji plasti kože, ki naši koži daje normalno barvo se imenuje melanin. Starostne pege se pojavijo na področjih, ki so dolgo in redno izpostavljene soncu, saj je na teh mestih tvorba melanina še posebej visoka. Najpomembnejša je zaščita pred soncem, sploh pri tistih ljudeh kateri imajo bolj svetlo kožo.

“Veliko ljudi me je spraševalo, če obstaja v naravi kakšna rastlina, ki bi pomagala proti bradavicamznamenjem na koži, starostnim lisam. V ljudskem zdravilstvu je namreč znano, da lahko krvavi mlečnik, natančneje rečeno sok v steblu in listih te rastline, odpravi nepravilne tvorbe na površini kože kot so bradavice.                                                                                                                                         – Jože Majes

Kaj vemo o “krvavem mlečniku”?

Krvavi mlečnik je trajnica, ki raste ob škarpah, zidovih starih hiš in grobovih. Zapomnimo si ga lahko po turkizno zelenih listih, rumenih cvetovih in oranžnem soku, ki priteče iz odlomljenih stebelc. Rastlina uspeva v  senci in potrebuje zadosti vlage. Čeprav raste in cveti od spomladi do jeseni, mu vroča poletja ne ustrezajo, saj se začne sušiti. V ljudskem zdravilstvu se uporablja tako zunanje kot notranje.

 

Največkrat se pojavijo na rokah in podplatih, lahko pa tudi kjerkoli drugje na koži.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 304 – MAZILO R.LAKOTA+K.MLEČEK, 45G

16.49
Vsebina: Zeliščno mazilo Pakiranje: 45g Tip izdelka: kozmetični izdelek – zeliščno mazilo INCI Sestavine: Clea europaea fruit oil, Cera alba,

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

61.95
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle