Jožetovi nasveti

Klop

prenašajo klopi

KLOP

Borelioza je najpogostejša bolezen,ki jo prenašajo klopi.  Največje tveganje za okužbo je v toplem delu leta, okužbe pa se pojavljajo po vsej Sloveniji. Klopov je največ v listnatih gozdovih z bogato podrastjo in na obrobju gozdov.

Lajmsko boreliozo povzroča spiralasto zvita bakterija Borellia burgdorferi. Glavni vir teh bakterij so divje živali (srnjad), ki živijo v gozdovih in za boreliozo ne zbolijo. Klop se okuži, ko pije kri take živali, in nato bakterije pri naslednjem pitju s slino prenese na drugo žival ali človeka.  Za boreliozo lahko zbolijo tudi nekatere domače živali: govedo, konji, psi in mačke.
Čeprav je vbod klopa zelo pogost, pride do okužbe z borelijo le v manjšem številu primerov(tudi vsi klopi niso okuženi, poleg tega pa se bolezen razvije pri manj kot polovici okuženih oseb, ostalim osebam se le tvorijo protitelesa).

prenašajo klopi

Razvoj bakterije ima tri faze. Prvi in najznačilnejši znak lajmske borelioze je kožna sprememba, ki se pojavi nekaj dni do nekaj tednov po vbodu klopa, kjer nas je ugriznil klop se pojavi rdeč madež, nato pa značilen kolobar. Seveda moramo takoj k zdravniku, pri katerem dobimo močan antibiotik. V tej prvi fazi bolezni so lahko prisotni splošni znaki, kot so: utrujenost, slabše počutje in blago zvišana telesna temperatura, navadno pa bolniki nimajo nobenih težav.Kožne spremembe po nekaj tednih ali mesecih spontano izginejo. Nekateri bolniki so s tem ozdravljeni, pri drugih pa bolezen preide v naslednjo fazo.

Če smo ta znak spregledali, pa tudi dostikrat se sploh ne pojavi, nas opozorijo na okužbe bolečine ki se selijo iz enega sklepa v drugega. Borelijske bakterije se, če prve faze bolezni nismo zdravili z antibiotiki, lahko po krvi ali limfi razširijo z mesta vboda na različne telesne organe.

Borelioza poteka v treh obdobjih:

• zgodnja lokalizirana faza (okužba omejena na mesto vboda),
• zgodnja diseminirana faza (okužba se razširi po telesu),
• pozna okužba (razvoj kroničnih posledic okužbe; okvare živčevja, srca, sklepov in kože).

 

Večkrat se ljudje obračajo name in potarnajo, da jih boli komolec ali koleno, jih vedno najprej povprašam, če se jim bolečina seli na primer iz komolca v koleno in v zapestje. Običajno splošni zdravniki večkrat v zmoti odpravijo paciente, češ imate revmo in kot tako boste pač imeli.                                                     – Jože Majes

 

Nekaj značilnih simptomov borelioze:

– Bolnik čuti, kot da bi mu po hrbtenici nekaj plezalo. Je kot neke vrste ščemenja.
– Bolečina se seli iz določenega predela telesa na drug predel telesa. Na primer: en teden boli koleno, drugi teden komolec, pa tretji teden zopet drugo koleno itd.

Če opazite, da se z Vami dogaja nekaj podobnega, poprosite svojega zdravnika, naj Vas pošlje k specialistu, da Vam vzame kri in pa naredi punkcijo iz hrbtenjače. Vendar moramo vedeti, da tudi prvi poseg ni vedno pozitiven. Zelo uspešno je tudi testiranje s pomočjo Bioresonance.

 Borellia burgdorferi

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 417 – KAPLJICE (ŠČETICE), 100ML

19.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Ščetica, rastlinski glicerol, destilirana voda.
Dodaj v košarico

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz
Dodaj v košarico

JM 700 – OLJE PEGASTEGA BADLJA, 200ML

19.00
Vrsta izdelka: Živilo Sestavine: Sílybum mariánum, Oleum olivae, Pegasti badelj, Olivno olje Uporaba: 2 čajni žlički dnevno Nasvet ob uporabi:
Dodaj v košarico

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

61.95
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle
Dodaj v košarico

DIVJI KOSTANJ, 50G

11.50
Dodaj v košarico

MA 5 AMRIT KALASH , 30G, TABLETE

51.45
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.
Dodaj v košarico

OLJE ZA NOS, 10ML

10.50
Nasya olje ohranja nosno sluznico dobro negovano. Dve ali tri kapljice olja v vsako nosnico je po ajurvedi sestavni del dnevne rutine. Narejeno je na podlagi finega sezamovega olja ter vsebuje številna koristna zelišča, olja in začimbe, kot so vetiver, orehova trava, cimet, kardamomom, sandalovina. Skrbi za nosno sluznico in preprečuje, da bi se izsušila. Vsak dan dve ali tri kapljice v vsako nosnico je sestavni del dnevne ajurvedske rutine. Ajurveda priporoča več tipov vodnih, prašnatih, oljnih in drugih preparatov za nos. Nasya se nanaša na uporabo te starodavne Ajurvedske tradicije. Po Ajurvedi mora biti Nasya sestavni del dnevne rutine in jo je mogoče narediti večkrat dnevno. V 10 ml steklenički je Nasya olje zelo praktično za na potovanje ali za doma. Dobavljivo tudi v 50 ml pakiranju. Za higienično uporabo je dodana kapalka. Na steklenički je nameščen pokrovček za kapljice. Nanesite 2-3 kapljice z prstom po notranji strani nosnic, večkrat dnevno. Za navodila o uporabi, kliknite okno Navodila. Sestavine: Sesamum indicum seed oil, Caprae Lac, Asparagus racemosus root extract, Rubia cordifolia root extract, Nelumbo nucifera flower extract, Adhatoda vasica extract, Glycyrrhiza glabra root extract, Solanum xanthocarpum extract, Nelumbo nucifera stemen extract, Pavonia odorata root extract, Hemidesmus indicus root extract, Leptadenia reticulata extract, Uraria picta extract, Cinnamomum cassia leaf extract, Elettaria cardamomum seed extract, Nymphaea stellata flower extract, Berberis aristata stem extract, Cyperus scariosus root extract, Cyperus rotundus root extract, Embelia ribes fruit extract, Vetiveria zizanioides root extract, Desmodium gangeticum extract, Vitex agnus-castus seed extract, Bombax malabaricum bark extract, Cinnamomum zeylanicum bark extract, Aegle marmelos bark extract, Santalum album wood extract, Curcuma longa root extract, Cedrus deodara wood extract. Vrsta izdelka: Kozmetični izdelek - zeliščno ajurvedsko olje za nos Starostna skupina: za vse starostne skupine Uporaba: Vnesite 2-3 kaplice olja v vsako nosnico večkrat dnevno. Kdaj kako: Nekaj kapljic olja damo na mezinec in jih vtremo v vsako nosnico ter jih z vdihom skozi nosnice globoko vdihnemo v sinuse. Po kratkem času (do 2 min) olje in morebitno raztopljeno sluz močno potegnemo v ustno votlino in izpljunemo skozi usta. Olja ne požiramo, v skrajnem primeru ga po krajšem času izpihamo nazaj skozi nos. Pakiranje: 10 ml, 50ml Vsebina: zeliščno olje Shranjevanje: v temnem prostoru pri sobni temperaturi, nedosegljivo otrokom Proizvajalec: Maharishi Ayurveda India Odgovorna oseba: Maharishi Ayurveda Products Europe B.V., Veldweg 33, 6075 NL Herkenbosch, The Netherlands, Nizozemska Dobavitelj: Plavica d.o.o., Zagradec 6a, 1303 Zagradec
Dodaj v košarico

SIRUP ALOA Z MEDOM, 500ML

42.90
EKOLOŠKI IZDELEK BREZ KONZERVANSOV Sestavine: 65% aloa arborescens, 34% med, 1% figovo žganje (0,5% skupnega alkohola) Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo
Dodaj v košarico