KALCIFIKACIJA
Kalcij je za naše zdravje ključnega pomena, saj igra pomembno vlogo pri številnih procesih v telesu. Ko pa pride do odlaganja kalcija na sklepe in tudi na žilne stene, pa govorimo o kalcinaciji oz. kalcifikaciji, ta pa lahko povzroča hude težave. Osifikacija pa je stanje ko se kalcij veže tudi v kosti. Skupaj lahko privede do različnih bolezenskih stanj, katera zelo velikokrat povzročajo hude bolečine.
Kalcij je sicer izredno pomemben mineral v človeškem telesu in predstavlja med 1,5 in 2% celotne telesne teže. 99% ga je v kosteh, le 1% pa je v nevezani proti obliki. Pomemben je za nemoteno prevajanje impulzov pri živcih, odgovoren je za mišično krčenje, delovanje srca, strjevanje krvi, za splošno celično ravnovesje pa tudi kot zaščita proti raku. Ima pa tudi negativne strani, sploh kadar se začne nalagati v različna tkiva, npr. mišice, sklepe,…
“Vzroke zakaj do tega prihaja težko opredelimo. Kalcinacije lahko nastajajo po raznih poškodbah, predvsem med športno dejavnostjo, težave nastanejo tudi zaradi obrabe, zlasti pri ljudeh, ki opravljajo ponavljajoče se gibe (dvigovanje, prenašanje, delo za računalnikom …). Pojavljajo se tudi ob operacijah po vstavitvi endoprotez kolkov, pa tudi različne dedne bolezni so lahko vzrok. – Jože Majes”
Kalcinati nastajajo tudi pri putiki in vnetjih sklepov, kot npr. pri revmatoidnem artritisu. Če pa se kalcinati odlagajo v žilno steno pa privede do arterosklorze. Kalcinacije se pojavljajo največkrat v predelu rame, kolka, stopala (trn v peti), ter v predelu ahilove tetive. Pojavlja se tudi na notranji strani kolen, na rebrih, pa tudi ledvični kamni so ena izmed oblik odlaganja kalcija.
Kalcinacije so lahko v mirujočem stanju in sploh ne delajo nikakršni težav. Kadar pa kalcinacija preide v “aktivno stanje”, pa to vodi v akutno hudo bolečino, predel lahko popolnoma otrdi.
Raziskave sicer kažejo, da sama hrana naj nebi bila vzrok za nastanek kalcinacij. npr. mleko ne bo privedlo do kalcinacij v telesu. Vseeno pa se ljudem, kateri imajo to težavo svetuje da malo bolj pazijo pri prehranskih navadah. Priporoča se uživanje zelenjave in sadja, bolj malo maščob, veliko polnozrnatih živil in živil s kalcijem. Odsvetuje se sol, sladkor, rdeče meso in transmaščobe ter maščobe omega-6. Svetujemo uživanje uravnotežene prehrane glede na potrebe našega telesa, vsekakor po zdravi pameti.
Kako preprečiti kalcifikacijo?
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ