Gradivo, Interno Gradivo Članki

JETRA

 JETRA – ZAMAŠČENA JETRA

 

Jetra so v človeškem telesu največji organ, ležijo pod desnim rebrnim lokom in  so velikosti srednje velike žoge. V jetrih nastaja tudi žolč, ki se nahaja v žolčniku in se sprosti ob prehodu hrane v dvanajsternik. Poleg tvorbe žolča se v jetrih pretvarja krvni sladkor (iz glukoze v glikogen in obratno), nastajajo pa tudi faktorji za strjevanje krvi in aminokisline, shranjuje se železo, tvorijo se rdeče krvničke, nastaja holesterol in odpadni produkti prebave, vključno s tvorbo sečnine.

Jetra opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo.

Jetra so edini organ v telesu, ki lahko nadomesti okvarjene celice z novimi, zdravimi. Če je poškodba celic prevelika, pa se pojavi kot bolezen. Običajno se kažejo resni bolezenski znaki šele, ko so jetra že močno prizadeta, vsaj 75% tkiva.

Jetra so organ, kjer se nabirajo vsi strupi, ki pridejo v naše telo ali pa jih proizvede naše telo samo. Niso oživčena, zato tudi ne bolijo. Najbolj pogosta obolenja jeter so ciroza, zamaščenost jeter, hepatitis in rak jeter.

Rastline, katere priporočamo za zdravljenje jeter ter žolča so: seme pegastega badlja, repik, artičoka, korenine regrata, poprova meta, gorski vrednik, peščeni smilj, korenina potrošnika, česen, repinec, rman, kordabenedikta,…

 

Jetra opravljajo v telesu zelo pomembno vlogo – so nekakšen filter, preko katerega gre vsa hrana, pijača in vsa zdravila, ki jih zaužijemo. Naloga jeter je, da iz telesa izločajo strupe in odpadne snovi ter skladiščijo hranilne snovi.                                                        – Jože Majes

Kdaj posumimo, na težave z jetri?

Bodite pozorni na naslednje znake:

 • neznačilna bolečina pod desnim rebrnim lokom,
 • spremljajoča slabost, bruhanje
 • izguba teže in apetita
 • dolgotrajna utrujenost kljub počitku
 • šibkost v mišicah
 • napihnjenost, občutek “šlaufka” okrog trebuha
 • suha in srbeča koža
 • rumeno obarvane beločnice
 • barva urina je temnejša
 • barva blata pa svetlejša
 • pri moških tudi kot nenadno povečanje dojk in impotenca

Če imate katere od zgoraj naštetih znakov, ki trajajo že nekaj časa in se ne zmanjšujejo, potem vam vsekakor priporočamo prečistiti jetra.

Dejavniki tveganja za nastanek bolezni jeter:

 • prirojene oz. genetske jetrne bolezni (hematokroza – preobremenitev z železom; Wilsonova bolezen – v telesu kopiči baker,…)
 • hepatitis B in C sta virusni okužbi, kateri se širita preko stikov z okuženimi “telesnimi tekočinami”; sem spada tudi jetrna bolezen, ki nastane zaradi prekomernega pitja alkoholnih pijač
 • bolezni, katere sovpadajo zaradi poklicne izpostavljenosti, določenim škodljivim kemijskim stvarem
 • draženje jetrnih celic z kemikalijami (številna zdravila – antibiotiki, steroidi, analgetiki… pri kadilcih nikotin, tudi kontracepcijske tableti,…)

Preprečevanje jetrnih bolezni:

 • prva je v našem okolju kot dejavnik tveganja – alkoholna poraba!
 • zdrav življenjski slog z uravnoteženo prehrano, nadzorom teže, redno telesno vadbo in manj tvegano pitje alkohola ali nič alkohola
 • izogibanje tveganem obnašanju, v smislu tveganja spolnosti in odvisnosti od drog
 • uporaba zdravil naj bo preudarna! Zdravila jemljite le če jih res potrebujete, to velja tudi za tista zdravila brez recepta!
 • Ne mešajte zdravil in pitja alkohola
 • Ne izmenjujte si pribora za higieno, sploh z nepoznanimi ljudmi (britvice, zobne ščetke,…)
 • Bodite pozorni pri uporabi razpršilcev, kateri vsebujejo insekticide, fungicide in ostale strupene stvari (lahko prehajajo skozi kožo, zato uporabite rokavice in masko)
 • prehranjujete se čimbolj zdravo z obilo sadja in zelenjave

Če imate katere od zgoraj naštetih znakov, ki trajajo že nekaj časa in se ne zmanjšujejo, potem vam vsekakor priporočamo prečistiti jetra.

Kaj Jože Majes priporoča za čiščenje jeter?

Če so iz različnih vzrokov preobremenjena, svoje funkcije ne morejo več brezhibno opravljati. Pri okvari jeter telo ni več sposobno razstrupljati krvi in sprejemati hranljivih snovi za nadaljnjo uporabo.

Zeliščar Jože Majes svetuje, da vsaj 2x letno naredimo razstrupljanje jeter z oljem pegastega badlja JM 700 (dokazano, da se silimarini izločajo le v olju) in pitjem čajne mešanice JM 157. Kurativno priporočamo piti tri čajne žličke olja pegastega badlja na dan, preventivno pa po 2 čajni žlički na dan. Čajno mešanico JM 157  pa priporočamo da se pije po 1 liter dnevno. To delamo 21 dni, potem pa sledi en teden pavze, nato kuro po potrebi ponovimo.

Jetra čistimo največ 3 mesece zapored potem pa naredimo pol leta premora in po potrebi ponovimo.

Olje pegastega badlja JM 700 je halogog – dokazano zdravilo za jetra s silimarini, ki se izločajo v olju. Raziskave so pokazale, da spojina silimarin ugodno vpliva na metabolno aktivnost jeter, pri čemer je pomembno, da ni bilo opaženih nobenih nezaželenih stranskih učinkov na samo delovanje jeter.

Čaj JM 157 Hepa nam bo pomagal pri samem procesu razstrupljanja, da se toksini in škodljive maščobe hitreje izločijo, poleg tega pa ima blažilne učinke pri morebitnih slabostih, ki lahko spremljajo dieto. Glavna sestavina tega čaja je regratova in repinčeva korenina. Preko dneva spijemo tri skodelice na dan tri tedne.

S čiščenjem jeter dosežemo sledeče: organ bomo osvobodili  prevelikih količin maščob, starih zalog holesterola, žolčnih kamnov, različnih strupov, ostankov zdravil, ter še številne druge strupene snovi.

V ponudbi držimo tudi malo bolj nov produkt HEPA KAPLJICE JM 439 katere so lahko uživajo namesto čaja. Kapljice so narejena na osnovi rastlinskega glicerola, ne vsebujejo alkohola. Uživajo se 3x na dan po 20 kapljic v 1dcl vode ali čaja in se popije, pol ure pred jedjo.

Če pa želite pa lahko čistite jetra tudi samo z uživanjem semena pegastega badlja. Svetujemo, da se sproti vsak dan zmelje 1-2 čajni žlički semena (zelo trdo – najbolje so kavni mlinčki, ali pa terilniki) potem date to v jogurt, kefir…nekam kjer so mlečnokislinske bakterije za vsaj 10 minut in potem tak pripravek uživate. Lahko ga uporabite tudi kot čaj. Naredite poparek, v 1 liter vrele vode se dozira 4 čajne žličke, pustite 10 minut, nato precedite, shranite in uživajte po požirkih skozi celoten dan.

Za še bolj celovito zdravljenje jeter s čajem JM 157 Hepa in oljem badlja JM 700, se priporoča naslednja dieta:

PRIPOROČENE JEDI OZ. ŽIVILA : polnozrnata žita (ekološko pridelana; ječmen, oves, pšenica, pira in rž, proso) in listnati deli hitro rastoče zelenjave. Zelo so priporočljivi šparglji in artičoka. Zelenjava naj se uživa v obliki blago dušenih prilog, kot surova solata pa le občasno. Priporoča se tudi uživanje živil, kot je ajda, stročnice, zbita, špičasta zelenjava (recimo vodna kreša). Občasno si velja pripraviti tudi rjav riž, proseno kašo in koruzne žgance (z raznovrstnimi zelenjavnimi prilogami). Zelo dobra jed za jetra je kuhan riž z zelenjavo, zelenjavne juhe…itd. Če imate radi meso, potem se raje zatekajte k piščančjemu oz. kurjemu dušenemu mesu.

NEPRIPOROČENE JEDI: Živila, ki slabijo jetra, pa so naslednja: kava, zeleni čaj, gazirane pijače. Ker čezmerno pitje alkohola močno poškoduje jetra, večini bolnikov odsvetujemo pitje alkoholnih pijač, alkoholikom pa jih prepovemo. Potem so na seznamu še sladkarije, olje, maščobe in težka hrana (recimo meso) ter vsa osiromašena (rafinirana) živila, z belim kruhom vred.

Ob obrokih predlagamo temeljito žvečenje hrane: vsak grižljaj naj se žveči toliko časa, da se utekočini v ustih. Obenem priporočamo redno telovadbo za izboljšanje presnove, izvajanje dihalnih vaj in veliko gibanja na svežem zraku in ogibanje zakajenih prostorov.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo –  AYURVEDA pa za čiščenje jeter svetuje naslednje produkte:

 • zeliščni tableti Livomap/ MA937 ali pa kot  sirup za Krepka jetra MA936.  Glavna uporaba teh zeliščnih tablet ali sirupa je za zdravljenje raznih jetrnih bolezni in podpiranje delovanja jeter. Pospešujejo obnovo jeter in gradijo zdravo jetrno tkivo, spodbujajo jetra da proizvajajo zdrave krvne celice,… Pomaga pri zlatenici, cirozi, hepatitisu, povečanih jetrih, slabokrvnosti. Z tem preparatom vplivamo tudi na zdravje kože, poleg tega pa pomagajo ohranjati normalne vrednosti holesterola in trigliceridov v krvi. Sirup in tablete imajo enako sestavo zelišč, edino sirupu je dodan še sladkor, konzervans in okus.
 • zeliščni tableti Raktamap MA 579 se svetujejo za ljudi, kateri imajo motnje v delovanju jeter, ter težave s kožo. Ti tableti so učinkoviti, pri zdravljenju zlatenice iz različnih vzrokov, hepatitisu in cirozi jeter, so kot dopolnilo pri zdravljenju anemije, diabetesa, vodenice. Pomagajo organom ki tvorijo kri – jetra, vranica, kostni mozeg, limfna žleza. Izločajo črevesne parazite, lahko delujejo tudi kot odvajalo.
 • uživajte Pitta čaj in Pitta začimbe

POMEMBNO: Če jemljete sintezna zdravila, potem uživajte naravne pripravke z vsaj 2 urnim zamikom, vedno raje pred jedjo, ali pa potem ko se hrana po obroku že prebavi!

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> JM 700 OLJE PEGASTEGA BADLJA

>> JM 157 ČAJNA MEŠANICA HEPA

>> JM 439 KAPLJICE HEPA

>> PEGASTI BADELJ 100g

>> MA 937 LIVOMAP ZELIŠČNI TABLETI 30g

>> MA 936 SIRUP KREPKA JETRA 200ML

>> MA 579 TELIŠČNI TABLETI RAKTAMAP 30g

>> PITTA ČAJ

>> PITTA CHURNA