Zdravilne rastline

GHEE MASLO

GHEE MASLO

Včasih so ga poznali pod imenom žonta ali kot kuhano in prečiščeno maslo. Na ozemlju današnja Slovenije so ga poznali še predno so obstajale hladilne naprave, takrat, ko so še razmišljali, kako za dlje časa shraniti najboljše, kar mleko daje.

Ženske na vasi so ga vsaka nekaj skuhale, zbrale skupaj in podarile mladi mamici, da bi si ta okrepila telo in imunski sistem, ter da bi imela najboljše mleko za novorojenčka. 

Ghee maslo je odlično kuhano maslo – kulinarično zlato. Na ognju maslo segrejemo in potem ga s tem, ko pobiramo stran penice, oplemenitimo, da postane najbolj vsestransko in nepokvarljivo.

Univerzalna, vsestranska uporaba za: mazanje, pečenje, cvrtje, praženje, lahko dodajamo v testo, namaze, priloge, dejansko pa se ga uporablja tudi za nego telesa,…

Ghee so včasih svetovali predvsem za težave s črevesjem, saj je odličen vir maslene in kaprilne kisline.

Najdemo ga pod različnimi nazivi: ghee, gi, ghi, prečiščeno maslo, žonta, maslo, masunek, kulinarično zlato, ajurvedski medij, topljeno maslo, kraljeva hrana, klarificirano maslo, masung,…

Ghee je kuhano maslo. S postopkom izjemno počasnega kuhanja se maslo prečisti – odstranijo se ogljikovi hidrati, beljakovine, kazein, laktoza, nečistoče in voda, na takšen način ostane le čista maščoba oz. olje. Ghee ne vsebuje transmaščobnih kislin, narejen je iz naravnega mleka in ne dviguje holesterola v krvi.

Kot kulinarično zlato je ghee maslo skrivnost mnogih kuharskih mojstrov. Ali se na njem pripravi celotne jed, ali pa vsaj na Ghee-ju pripravijo začimbe, dodatke, prikuhe in zabele. Idealne je tudi za pripravo sladkih jedi. Pri pripravi ostalih jedi je kot nadomestek za vse vrste maščob.

Na sobni temperaturi je bistveno bolj obstojen kot surovo maslo. Primeren je za na izlete v hribe ali za ob morje. V kleti ali hladilniku pa ga lahko hranite mnogo let.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo – Ajurveda priporoča uporaba ghee-ja tudi v kombinaciji z začimbami. Na njem prepražimo začimbe in mešanici dodamo druga živila ali pa jed skuhamo in na koncu primešamo gheeju prepražena zelišča. Tako pripravljenje zelenjavne jedi in jedi iz riža, stročnic, žitaric,…so dragulj ajurvedske kuhinje in zdrave vegetarijanske, kot tudi ostale prehrane.

(Za vse tiste, ki pripravljate ribe, mesne zrezke in podobno, je ghee zagotovo biser te priprave. Le najdite pravega kuharja in znal vam bo povedati, da je original dunajski zrezek vedno cvrt na ghee-ju, drugače pač to ni Viner šnicel 🙂

V knjigi ved, starih tisoče in več let, je Ghee zapisan in omenjen kot “kraljevska terapija”.

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ