Gradivo, Interno Gradivo Zelišča

Gabez

Gabez

GABEZ

Symphytum officinale

 

ajda

Gabez je trajno zelišče, ki se pogosto tako razraste, da ga imajo ljudje za nadležen plevel. Rad ima mokro zemljo. Zanimivo, da ga pri učenju botanike v nekaterih pokrajinah Slovenije nisem srečal, da ga bi pokazal učencem. V starejših knjigah ga mnogi pisci priporočajo tudi za notranjo uporabo. Danes je zaradi vsebnosti pirolizidinskih alkaloidov odsvetovan za notranjo uporabo. Tudi pri zunanji uporabi naj se uporablja le 10 dni, potem pa tri mesece nič. Je pa res, da če se v sedestih dneh poškodba ne sanira, moramo poseči po drugih sredstvih. Nikoli nisem trdil da je gabez strupen, le previdno ga je treba uporabljati. Sicer pa je v tradicinalnem zdravilstvu nepogrešljiv.

Gabezu po domače rečejo tudi kostni celež. Ta naziv si je upravičeno pridobil, ker so si z njim ljudje tisočletja celili zlomljene in nalomljene kosti, izvine in izpahe.

Pri nas nadzemnih delov rastline ne uporabljamo. Snov, ki je tako zdravilna, je alantoin in tega je največ v korenini.

Korenine, ki so črne barve, kopljemo ali izorjemo pozno jeseni. Spomladi nakopane korenine, ki so zasluzele, ne uporabljamo. Izkopane korenine operemo, razrežemo in hitro posušimo na temperaturi do 60°C. Pri nas jih pozno jeseni sušimo na kmečki peči, rahlo odmaknjene od grelne površine. Ko se korenine dovolj posuše, da so lomljive jih zmeljemo. Dobimo siv prašek, ki je neprecenljivo zdravilo za mnoge težave. Prašek uporabljamo sam, ali pa v mepanici s prahom gline.

Mnogo je težav , ki jih gabez odpravlja. Če ga uporabljamo za obloge, ga v primerni količini poparimo (odvisno od velikosti poškodbe) in nanesemo na prizadeto mesto. Tako oblogo uporabljamo pri izvinih, izpahih, zlomih, ko odstranimo mavec po zlomih, pri napadih putike, natrganih kitah v ramenskem sklopu ali kolenih. Obloge si damo na prizadeta mesta zvečer, jih zaščitimo z laneno ali bombažno krpo in zjutraj odstranimo. Ne priporočam krp iz sintetične tkanine. Obloga je zjutraj suha in se lahko odstrani. Po desetih dnevih, če poškodba ni sanirana, nadaljujemo z oblogo iz gline, vode in jabolčnega kisa. Glina, ki naj bo v prahu, mora biti kemijsko in biološko neoporečna.

Za zgoraj omenjene težave priporočam tudi uporabo gabezovega mazila. Tudi pri mazilu priporočam uporabo le 10 dni.
V strokovni literaturi sem zasledil podatek, da so nekje že vzgojili vrsto gabeza, ki ne vsebuje pirolizidinov in je zato njegova uporaba daljša in varna. Vendar je za enkrat ta podatek nepreverjen.

Dosti se uporablja tudi tinktura iz gabeza, a ima prav tako omejen tretma na deset dni. Predvsem ga priporočam pri zdravljenju šena, udarnin in bul. Gabeza in njegovih prirpavkov ne priporočam za zdravljenje odprtih ran.

Pri nas raste še njegov sorodnik rumeno cvetoči gabez, ki ga ne uporabljamo.