Izdelki

DOŠE VATA, PITTA, KAPHA

DOŠE VATA, PITTA, KAPHA

Ljudje smo si različni. Vsak od nas ima svojo fizično konstitucijo in individualno konstitucijo. Naše zdravje je odvisno od tega od kod izviramo, od naših talentov, našega obnašanja, okolja v katerem živimo, od tega kar vidimo, slišimo, čutimo in kar izkusimo.

Zato ajurveda pri svojih priporočilih za dosego dolgega in celostnega zdravja upošteva vse te aspekte v življenju posameznika.

Ajurveda uči, da celotno vesolje, naravo in človeka prežemajo tri temeljne sile v naravi imenovane ‘tri doše’.

Doše so izredno fini energijski – kvantno – mehanski  principi, ki jih sodobna fizika šele pričenja odkrivati. Te tri sile imenovane ‘tri doše’ nadzorujejo vse fizične, duševne in čustvene funkcije človeka. Razdelitev teh treh doš v posamezniku označuje različne značilnosti osebnosti, naših radosti in naših žalosti, našo moč ter našo šibkost.

Ravnovesje je ključ

Če so vse tri doše v svojem ravnovesju to pomeni da vse naše funkcije delujejo brezhibno – po ajurvedi smo v tem primeru izvrstnega zdravja ter se v svojem telesu odlično počutimo. Toda, če so doše v neravnovesju, to se zgodi npr. takrat kadar ena doša prekomerno vpliva na druge dve doši, lahko to vodi v bolezen.

Zato ajurvedski teksti priporočajo preproste ukrepe s katerimi lahko pripeljemo došo na nežen način v njeno naravno ravnovesje. S tem okrepimo tudi naravno lastnost telesa, da se samoobnovi.

Vata doša je odgovorna za živčni sistem, dihanje in vse vrste gibanja v telesu.  Elementi etra (prostora) in zraka so povezani z Vata došo. Če imamo uravnoteženo Vata došo smo polni energije – vendar hkrati mirni, srečni, entuziastični in ustvarjalni; naš duh je miren, čist in bister.

Pitta doša je odgovorna-poleg drugih stvari- za prebavo in temperaturo telesa. Vse kar pride v naše telo, bodisi hrana bodisi izkušnje, pitta doša prebavi in presnovi, bodisi v energijo, bodisi v celice, ki tvorijo tkiva in organe. Na področju duha je povezana z ostrim intelektom in čustvi. Primarno je Pitta princip povezan z elementom ognja. Ko je Pitta v ravnovesju to pomeni da je človek zadovoljen, poln energije, njegov govor je tekoč, ima dobro prebavo, pravilno telesno temperature in njegov razum je bister.

Kapha doša zagotavlja telesu čvrstost in stabilnost in ohranja telesne tekočine v ravnovesju. Če sta Pitta in Vata doši nevidni, Kapha daje telesu materialno obliko in strikturo oz.pojavnost. Elementa zemlje in vode sta povezana z Kapha principom. Uravnotežena Kapha daje moč, vzdržljivost, dober imunski sistem, potrpežljivost in duševno stabilnost.

Na kratko: Katero došo naj uravnovesim?

Cilj Ajurvede je preprostost. Ljudje imamo problem in iščemo rešitev. Vsak naš problem se navezuje na ta trenutek, zato se tudi v tem poglavju osredotočimo samo na sedaj in trenutne težave, ki jih imamo.

ZNAKI ZA NERAVNOTEŽJE VATA DOŠE

 • splošna napetost
 • nespanec
 • zaprtje, krči, napenjanje ali vetrovi
 • hrapava, suha koža
 • temen izgled
 • izguba teže
 • zmanjšana moč, ohromelost, togost
 • visok pritisk
 • telesna in živčna šibkost
 • nesposobnost sprejemanja odločitev
 • odpor do suhega, vetrovnega ali mrzlega vremena

ZNAKI ZA NERAVNOTEŽJE PITTA DOŠE

 • jeza ali  razdražljivost
 • nestrpnost v stresnih situacijah
 • čustvena utrujenost ali neizpolnjenost
 • nenaspanost kot posledica bujenja po 2 uri zjutraj
 • prevelika lakota ali žeja
 • občutek toplote, vročine ali znojenje
 • kritičnost ali perfekcionizem
 • odpor do vročine ali toplega vremena
 • mehko blato ali driska
 • refluks ali pekoč občutek v prebavi ali kje drugje v telesu
 • sivenje ali odpadanje las
 • občutljiva ali pordečela koža

ZNAKI ZA NERAVNOTEŽJE KAPHA DOŠE

 • lenobnost, zaspanost
 • pomanjkanje volje do življenja ali dela
 • melanhonija ali depresija
 • počasen način govorjenja
 • občutljivost na mokro in mrzlo vreme
 • občutja težkosti, letargije ali utrujenosti
 • občutja žalosti
 • top spanec
 • skopost, lakomnost, materializem
 • debelost
 • mastna koža
 • lenobnost, zaspanost
 • pomanjkanje volje do življenja ali dela

Kako se lotimo odkrivanja trenutne neuravnotežene doše?

Enostavno poglejmo v katerem od zgornjih okenčkov se najbolje vidimo, oz kaj nas najbolj pesti. To pomeni da je ta doša najbolj v neravnotežju in da jo velja uravnotežiti. Kar pomeni, da če smo zaskrbljeni to pomeni da je v neravnotežju Vata doša in jo je potrebno uravnotežiti. Če se preveč jezimo in smo kritični to pomeni, da je v neravnotežju Pitta doša. In če smo lenobni ali telesno utrujeni, potem je v neravnotežju Kapha doša.

Kaj naredimo če imamo občutek da imamo več doš v neravnotežju?

Zelo preprosto: začnimo s tisto došo, katere težave so najbolj moteče. Če kljub vsemu še ne veste s katero došo začnete, začnite z Vata došo.

Resnica je tudi ta, da katerokoli došo boste pričeli uravnoteževati, bo to dobrodejno delovalo na Vas in Vam prineslo ravnotežje.

Doše in letni časi

V naravi velja, da se vse odvija v ciklih. Noč in dan, poletje in zima. Ponoči počivamo in podnevi smo aktivni. Pozimi se Narava umiri, poleti oživi. Če pogledamo malo natančneje vidimo da ima vsak del dneva svojo čisto določeno vibracijo, podobno velja za sezone v letu.

V ajurvedi velja, da letne sezone po svojih lastnostih ustrezajo lastnostim posameznih doš. Lahko rečemo da vsakemu letnemu času vlada določena doša.

Poletje: od sredine junija do sredine septembra prevladuje Pitta doša

Zima: od sredine oktobra do sredine marca prevladuje Vata doša

Pomlad: od sredine marca do sredine junija prevladuje Kapha doša

Kako letni časi delujejo na nas s svojim prevladujočimi došami?

Če je v okolju nečesa preveč, potem se bo to odražalo tudi na našem počutju. Tako lahko ljudje občutijo več tumornosti in pomanjkanja volje če je deževno vreme in bolj oživijo, če je sončno. To lahko drži za veliko ljudi, ne pa nujno za vse..

Velja pravilo da doša, ki je prevladujoča v posamezni sezoni, vpliva tudi na človeka, tako da pridoda k neravnotežju te iste doše.

Npr. Zima je čas poznan pogosto po suhem in mrzlem vremenu.  Zato prevladuje Vata doša: Če smo sicer Vata tip, ali imamo težave z neuravnoteženo Vata došo, potem bodo te težave pozimi poudarjene še bolj, ker Vata doša v tem času prevladuje.

Smiselno je torej sklepati, da velja pozimi dodatno skrb posvetiti uravnoteženju Vata doše. V našem primeru pomeni da so za zimo bolj primerni Vata izdelki. *


Vročina poletnega sonca, kopiči v našem telesu Pitta došo. Rezultat je da se vsi znaki povišane Pitte čez poletje povečujejo, zato je poletje čas, kjer je smiselno Pitta došo uravnotežiti.

Poleti tako uživamo Pitta izdelke. *


Pomladi, ko se sneg topi in se Narava prične prebujati, mnogo ljudi občuti nenavadno težkost v telesu. To je zato, ker je pomlad Kapha čas in Kapha v telesu narašča.

Zato je pomladi dobro uživati Kapha izdelke.*


Ta pravila so zelo splošna in se v posameznih primerih lahko spremenijo odvisno od težav, ki jih imamo.

Kadar je določena težava, kot posledica neuravnotežene doše zelo moteča, potem uravnotežimo tisto došo, ki nam dela največ težav, ne glede na letni čas.

Zaradi neprimernih življenjskih navad, stresnih medsebojnih razmerjih v privatnem življenju ali na delu, slabih prehranjevalnih navad, nezadostnega počitka, uživanja aleatornih zdravil, zaradi preveč ali premalo telesne aktivnosti ali nasploh napačnih vadb, je ravnovesje doš lahko resno moteno.

Vse kar vpliva na naše telo ima direktni učinek na uravnoteženost Vata, Pite in Kapha doše. Če npr. jeste nekaj vročega ali pikantnega vam bo to povišalo vašo Pita došo; če npr. predolgo spite, bo to spodbudilo vašo Kapha došo; in če si ne boste privoščili dovolj počitka se vam bo povišala Vata doša. Naše telo neprenehoma poskuša uravnovesiti vplive, ki motijo uravnoteženost doš, toda kot pravi ajurveda, ko je neravnovesje prisotno daljše obdobje, se pojavijo lahko zdravstveni problemi, ki se lahko tudi razvijejo v bolezen.

Mahariši ajurveda ima na razpolago veliko število nasvetov, ki nam omogoča da se zaščitimo pred dolgo tajajočim neravnovesjem doš. Večina teh nasvetov je enostavnih in prijetnih, ter jih z lahkoto vnesemo v svojo vsakodnevno rutino. V to so vključeni nasveti za zdravo obnašanje, prehrana, ki spodbuja uravnoteženost doš, ajurvedski čaji, zeliščne mešanice in prehranska dopolnila, oljna masaža, joga, telesne vaje in šport ter dovolj počitka ali meditacija.

Če se kljub temu pojavijo zdravstveni problemi, potem vam svetujemo da obiščete ajurvedskega zdravnika Mahariši ajurvede, ki bo ugotovil posamezno razporeditev Vata, Pite in Kapha doše. Ti ajurvedski strokovnjaki imajo na razpolago več diagnostičnih metod. Najbolj natančno se nastala situacija ugotovi s pomočjo diagnoze pulza, kar pa zahteva nekaj prakse in izkušenj.

Po Vedski znanosti so človek, narava in vesolje eno. Iz tega se razvija globoko razumevanje temeljnih principov življenja in visoka raven odgovornosti za ohranjanje narave. Mahariši Ajurveda se s tem sooča na način, da so njeni standardi nenehno naravnani na trajnostno poslovne prakse. Tako želimo ohraniti naravne temelje življenja zase in za naše otroke.