Gradivo, Interno Gradivo Članki

DIABETES

diabetes ali sladkorna bolezen

DIABETES – SLADKORNA BOLEZEN

Diabetes je kronična presnovna bolezen. Stanje pri katerem celice trebušne slinavke (pankreasa) ne proizvajajo dovolj inzulina oziroma pri katerem telo proizvedenega inzulina ne more učinkovito porabiti.
Osnovna motnja je nesposobnost prehajanja krvnega sladkorja (glukoze) iz krvi v celice. Moti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. To prehajanje omogoči inzulin. Če ga je v krvi premalo ali če se celice nanj ne odzovejo, se vrednost krvnega sladkorja poveča. Povečane vrednosti krvnega sladkorja povzročajo okvare malih žil oči in ledvic ter okvaro živcev.
Dolgotrajna sladkorna bolezen pospeši aterosklerozo, ki prizadene srčno in možgansko žilje ter ožilje udov in lahko vodi v srčni infarkt, možgansko kap ali odmrtje (gangreno) uda.          -Jože Majes
Da bi se izognili zapletom, je treba vrednosti krvnega sladkorja skrbno nadzorovati. Poznamo vsaj dve vrsti sladkorne bolezni. Avtoimuna oblika, ki ji rečemo diabetes tip 1 in tako imenovani starostni diabetes, ki ga označimo pod tip 2.

diabetes ali sladkorna bolezen

Tipični znaki sladkorne bolezni:

– povečano izločanje vode iz telesa

– posledično dehidracija in huda žeja

– slabo počutje

– izguba teže

– zmanjšana odpornost

Diabetes tipa 1

– dobijo otroci  ali mladostniki razmeroma zgodaj. Takšni bolniki ne morejo shajati brez umetnega inzulina. To je avtoimunska bolezen Razvije se, če beta celice v trebušni slinavki ne morejo proizvajati inzulina. Bolniki postanejo odvisni od zunanjega inzulina, zato sladkorno bolezen tipa 1 imenujemo od inzulina odvisna sladkorna bolezen. Z naravnimi pripravki lahko le znižamo količino inzulina dnevno. Največkrat je vzrok nesrečna kombinacija dedne zasnove (če je eden od staršev diabetik je možnost, da bo otrok 2-5%; če sta oba starša diabetika pa je možnost, da bo diabetik otrok 30%). Zdravljenje je potrebno do konca življenja, vse od pojava bolezni. Največkrat se inzulin dodaja z injekcijami. S to obliko tipa 1 je obolelih okrog 10% diabetikov, med njimi je veliko otrok (v Sloveniji okrog 300).

Diabetes tipa 2

– prištevamo med bolezni sodobnega časa oziroma bolezni revščine. Je najpogostejši tip sladkorne bolezni, za katerim zboli 90 % vseh sladkornih bolnikov, predvsem srednja in starejša generacija. Zanjo so značilne trajno povečane vrednosti krvnega sladkorja. Do tega pride, ker se iz trebušne slinavke ne izloča dovolj inzulina ali pa inzulin v skeletnem mišičju in maščevju deluje pomanjkljivo. Včasih so jo povezovali s staranjem, danes pa se pojavlja tudi pri mlajših osebah, celo pri otrocih in mladostnikih.

– Zanjo sta značilni dve okvari: inzulinska odpornost celic v telesnih tkivih in nepravilno delovanje beta celic v trebušni slinavki. Zaradi inzulinske odpornosti se celice na inzulin ne odzovejo in glukoza ne more prehajati vanje. Zaradi okvare beta celic trebušne slinavke, ki ne sproščajo dovolj inzulina v kri, količina inzulina sčasoma ne zadostuje več. Posledica obeh okvar so povečane vrednosti krvnega sladkorja. Sladkorna bolezen tipa 2 se razvija počasi. Najpogostejši znaki so pretirana žeja, pogosto odvajanje seča, utrujenost ali slabo počutje, zamegljen vid, suha ali srbeča koža, okužbe kože in pogostejše okužbe z glivicami. Bolniki s sladkorno boleznijo tipa 2 imajo pogosto čezmerno telesno težo. Povečano je tudi njihovo tveganje za razvoj bolezni srca in žilja. Dejstvo je, da zaradi sodobnega načina življenja število obolelih skokovito narašča.

Optimalna koncentracija sladkorja v krvi je od 3,5mmol/l do 5,6mmol/l.

Na sladkorno bolezen kaže že koncentracija sladkorja v krvi, višja od 7mmol/l na tešče oziroma 11mmol/l po hrani.

Pozornost je treba dati že vrednosti nad 5,6mmol/l, izmerjeno na tešče – tedaj se že kaž motnja tolerance na glukozo.

 

Bolnikom s sladkorno boleznijo svetujemo sledeče:

DIETA

– Priporočljiva hrana:

-hrana, ki vsebuje veliko vlaknin, polnozrnat, rženi, črni in ajdov kruh,

-ajdova, prosena kaša, ješprenj

-ječmenovi, ovseni, rženi kosmiči,

-krompir v olupku, polnozrnate testenine, fižol, grah, soja, sveža in zmrznjena zelenjava, surovo, neolupljeno sadje, predvsem jagodičje,

-posneto mleko, nemastna skuta, jajčni beljak,

-nesladkane pijače: čaji, voda, mineralna voda, čiste zelenjavne juh.

Pogojno oz. v zmernih količinah pa: krompir, riž, mleko, jogurt, pusto meso in ribe.

Na splošno se diabetikom priporoča čim več jedi z zeleno ter stročjega zelenega fižola.

– Iz prehrane izločimo vse:

– kar je belo (sol, sladkor, bela moka),

– nič maščob živalskega izvora – svinjska mast, nič suhomesnatih izdelkov – salame, klobase, hrenovke, nič jajc

– nič hrane z veliko maščobami: – ocvrtih jedi, maslo, margarina, mastno meso, majoneza, masleni rogljički

-nič industrijsko pridelane hrane – pomfri, čips, kremne juhe iz vrečk,

– nič živil z veliko sladkorja – marmelada, med, sadni sirupi, kompoti, sadni izdelki iz konzerv, pudingi, brezalkoholne sladkane pijače (coca-cola, cocta…)likerji…

-živila z veliko maščob in sladkorja – torte, čokolada, sladoled

Pozornost je treba dati že vrednosti nad 5,6mmol/l, izmerjeno na tešče - tedaj se že kaž motnja tolerance na glukozo.

GIBANJE

– vsaj pol ure dnevno, pri povišanem srčnem utripu, se pravi da se dobro preznojimo.

-Najvažnejše pa je da se izogibamo stresu. Zelo dobro pa je tudi opraviti s stvarmi, ki nas obremenjujejo. To so: zavist, hudobija, maščevalnost, škodoželjnost. Prav stres in dodatki v hrani so dejavniki, ki največkrat pripeljejo do diabetesa.

-Odsvetuje se kajenje.

-Alkoholne pijače predvsem, kakšen likerje, sladka vina, pivo nikakor ne; v zmernih količinah, kakšen kozarec dobrega vina ob obroku pa lahko.

HIGIENA

-Redno vzdrževanje higiene (telesa, rok, nog, nohtov, las, tudi ustne votline in intimnih predelov)

-Uporabljajte le blaga, nevtralna mila, bombažne brisače, perilo prekuhavajte,…

-Pazite pri poškodbah in ranah na koži (uporaba rokavic pri delih, kjer se lahko poškodujete)

-Glejte da predvsem pazite na dietno hrano, imate dovolj telesne aktivnosti, dobro duševno zdravje ter da si vzamete čaj za počitek.

PITJE

ČAJNE MEŠANICE JM 155 (CUKERČEK) – vsak dan spijemo 1 liter čaja, ki je sestavljen iz zlate rozge, orehovih listov, bezgovih cvetov, ptičje dresni, regratovih korenin, ovsene slame, listov breze, svete bazilike, ognjiča, koprive, tavžentrože, plešca, fižolovih luščin in potrošnikovih korenin.Čaj Jm 155 pijemo 3 tedne (1 vrečka), nato sledi 1 teden pavze, po prekinitvi pa kuro ponovimo. Za začetek je dobro narediti nekje 2 oziroma 3 kure, da se začne sladkor v krvi uravnavati. Rastline v čaju vplivajo na celotno telo in uravnavajo več procesov, katerih naloga je uravnavanje sladkorja v krvi. Naravno spodbujajo delovanje žleze slinavke, da se inzulin bolj izloča in ga potem ni potrebno umetno dodajati.

Indijsko tradicionalno zeliščarstvo AJURVEDA pa priporoča za to naslednje izdelke: zeliščni tableti GLUKOMAP MA471, svetujemo kombinirati s čajem, saj boste tako dosegali še boljše rezultate. Pakiranje vsebuje 60 zeliščnih tablet, uživajo se 2x dnevno pol ure pred obrokom.

Mario iz Portorža pravi: “Imam sladkorno bolezen in redno pijem vaš čaj Cukerček. Povedati moram, da sem si znižal raven sladkorja v krvi skoraj za polovico. Prav tako se ob pitju tega čaja počutim mnogo bolje kot prej.”

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

>> ČAJ CUKERČEK JM 155
>>  MA 471 GLUKOMAP

>> MA 1407