Zdravilne rastline

Čemaž – Gozdni česen

ČEMAŽ – GOZDNI ČESEN

Allium ursinum – hrvaško luk srijemuž

ČEMAŽ

Če se aprila podamo v gozd, nam vetrič že od daleč prinese vonj po česnu. Že, ko se stali sneg, ki je dolgo obležal, iz zemlje pokuka čemaž. Rad ima sončne lege, bogate s humusom. Je rastlina, ki je tako množična, da prekrije vse druge rastline. Za kulinarične namene uporabljamo svetlo zelene liste in pa tudi plodove, ki so po cvetenju še zeleni. Uporabljamo jih namočene v kis ali olje kot kapre.

Znani so namazi, ki jih delamo iz mladih zelenih listov, olivnega olja in kamene soli. Tak namaz služi kot osnova, kateri lahko po želji primešamo skuto, kislo smetano, zmlete pinjole, oreščke in podobno.

Osnovni namaz nam v hladilniku počaka celo leto. Lahko pa čemaževe liste zmeljemo, rahlo osloimo in damo v zamrzovalnik, da nam služijo za prikuhe in juhice.

Za zdravilne pripravke so najbolj uporabni strokci, oziroma drobne bele čebulice, ki jih kopljemo proti jeseni.

 

Vsako leto zasledimo, da se ljudje zastrupljajo predvsem z jesenskim podleskom in to v dobri veri, da so nabrali čemaž. Rastline, ki rastejo v istem času kot čemaž in so strupene so: šmarnica, pegasti kačnik, bela čmerika in jesenski podlesek. Tam, kjer raste čemaž, že od daleč vohamo duh po česnu. Ljudem, ki so ljubitelji divje hrane, priporočamo, da se udeležijo, kakšnega tečaja o botaniki. Čemaža pa ne svetujemo nabirati ljudem, ki so izgubili voh ali pa imajo barvno slepoto. Iz izkušenj vemo, da so se zastrupili ljudje, ki so nabirali samo jesenski podlesek in si naredili solato, ki je bila za marsikoga njihova zadnja.

Zdravilne lastnosti čemaža se skrivajo v zapletenih žveplastih spojinah (vinil sulfid). Ljudem z občutljivo sluznico želodca odsvetujemo jesti svež čemaž. Uporabljajo naj tinkturo, razredčeno z vodo ali čemaževo olje.

Čemaževi pripravki se uporabljajo za čiščenje krvi, za čiščenje poapnjenih žil, čiščenje jeter, uravnavanje holesterola in trigliceridov, uravnavanje krvnega tlaka. Ker je uživanje prevelikih količin čemaža lahko škodljivo, priporočamo redno uporabo tinkture za zdravljenje slabokrvnosti, predvsem pa se moramo zavedat, da sta tako čemaž kot tudi česen močna antioksidanta in kot taka delujeta kot vitatonika. Znani francoski zdravilec Messegue je za česen (velja tudi za čemaž) napisal: pri nas v Gaskoniji, kjer fantje jedo veliko česna in njihovih pripravkov; še pri 90 letih lovijo dekleta po vasi.

S tem je o čemažu povedal vse.

 

ČEMAŽEVO OLJE (stari recept naših prednikov): Tako tinkturo kot olje se delata iz čemaževih podzemnih delov, strokcev. Jeseni vzamemo motiko in se podamo tja kjer je rasel čemaž. Odgrnemo zemljo in naberemo bele strokce. Te narežemo, stisnemo in naredimo olje po naslednjem postopku. 20dag strokov, stisnemo in zalijemo z 8dcl hladno stiskanega oljčnega oljain damo za 20 dni na okesnko polico. Vsebino nato precedimo in damo v temno steklenico. To olje ima podobne lastnosti kot česnovo, le da ima več alina. Veselo ga lahko uporabljete v kulinariki ali kot zdravilo. Je odlično sredestvo proti notranjim zajedalcem, za zdravljenje katarjev, zniževanju škodljivega holesterola, znižuje krvni tlak. Jemljemo ga do 3 čajne žličke na dankot krepčilo in zdravilo.

 

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ko jih kupovali bralci članka:

JM 151 – BIO ČAJ MLADOST

15.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Kopriva, Oreh List, Njivska
Dodaj v košarico

JM 405 – KAPLJICE (ČESEN), 100ML

14.90
Vsebina: zeliščni rastlinski izvleček Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Česen, rastlinski glicerol, destilirana voda,
Dodaj v košarico

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 750G

55.90
Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski glicerol iz
Dodaj v košarico

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

61.95
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle
Dodaj v košarico