BREZA
(Betula pendula)

 

Breza
Ko slišimo za brezo, imamo v mislih plesoče Belokranjce, ki med steljniki pričakujejo zelenega Jurija. Breza je drevo, zraste tudi 15 m visoko. Poznamo jo po lepi beli skorji. Breza raste v nižinah, na suhih apnenčastih tleh. Najdemo pa jo tudi zelo visoko na višini čez 1000 m. Poznamo dve vrsti brez. Običajno in pa kodrasto brezo. Breza je drevo, ki splomladi prečrša najvče vode. Če vzamemo stetoskop in ga pritisnemo ob deblo, bomo slišali kako se voda pretaka. V tej dobi dobi tudi pridobivamo brezov sok. Da bi pridobili sok, odrežemo vejo debelo kot mezinec in čez noč se bo nateklo liter zdravilnega soka. Seveda moramo prej na steklenici opraviti dezinfekcijo. Samo tako, nam bo sok vzdržal brez konzervansov tudi leto dni.
Na brezi je skoraj vse uporabno. Liste nabiramo zgodaj spomladi , ko breza cveti in so lističi mehki in svetlo zeleni. Nekateri uporabljajo tudi lubje. Iz breze skuhamo tudi zelo kvalitetno oglje, s katerim ustavljamo driske in razstrupljamo telo.

 

Liste breze uporabljamo kot najmočnejši diuretik oziroma kot najmočnejše naravno sredstvo za odvajanje vode. Poparek iz breze in lipovega cvetja nam da odličen čaj za hujšanje in čiščenje telesa. Pri nas brezovo listje dajemo v različne čajne mešanice. Nepogrešljivo je za čiščenju sečil, pri zdravljenju diabetesa, za odpravljanje peska in kamnov iz ledvic, za odpravljanje kreatinina iz seča, za mešanice pri prostatnih obolenjih. Za izboljšanje okusa listom breze dodamo meliso, citronko in kakšno aromatično meto.

 

Related Posts