BELA OMELA
Viscum album

Bela omela ( v nadaljevanju omela ) je zajedalska rastlina, ki na svojem gostitelju živi v sožitju oziroma simbiozi. Najdemo jo skoraj na vseh drevesnih vrstah. Če bi upoštevali vsa mnenja, bi jih nekaj svetovalo le omelo, ki raste samo na hrastu, drugi bi zopet priporočili le tisto z jablan. Glavna učinkovina v rastlini je viscin. Že od nekdaj so ji pripisovali čudežne lastnosti. Pri Keltih je veljala za božjo.

Omelo nabiramo novembra sli decembra. Mrzle dni izpustimo in jo nabiramo zopet od februarja do konca marca. Obiramo liste in tanka steblca. Omelo sušimo pri temperaturi do 40C. Zatem jo zmeljemo na uporabno granulacijo. Omela s poparkom izgubi zdravilnost, zato je vedno hladno namakamo. Če pa jo uporabljamo z drugimi rastlinami jo hladno namočimo in nato primešamo poparku drugih rastlin. Posušeno hranimo največ eno leto v zato primerni embalaži.

Zdravilne lastnosti omele so izredne. Ljudem, ki so preboleli raka, ali pa so za to bolezen potencialni kandidati , priporočam, da vsako jutro na tešče popijejo skodelico hladnega namoka bele omele. V tej količini ni škodljiva. Ima lastnost, da lahko zavira razvoj razsevkov.

Mešanica njivske preslice, omele in plešca je odlično sredstvo za odpravljanje notranjih krvavitev, pa naj izhajajo te iz nosa, pljuč ali maternice. Omela je znana, da pomaga tudi pri napadu histerije in božjasti. Na Kmetiji Plavica jo priporočamo za zdravljenje raka, ščitnice, božjasti pri uravnavanju krvnega tlaka in v mešanicah za sladkorno bolezen.

Na Kmetiji plavica, lahko naročite čaj bele omele JM 194 ali pa tinkturo bele omele JM 403

.

 

Related Posts