ARNIKA
(Arnica montana)

Arnika

Arnika je trajnica. Uspeva le tam , kjer sama hoče in to v simbiozi z drugimi rastlinami. Že latinsko ime Arnica Montana pove, da najraje raste v hribih. Raste do nadmorske višine 2000 m. V glavnem se uporabljajo le cvetovi, ki jih sušimo v senci. Manj se uporablja cela rastlina korenina.

Arnika vsebuje arnicin in kar precej čreslovin.

Je rubefaciens – dražilo, ki močno prekrvavi kožo ali sluznico, v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj in pospeši vsrkavanje krvi zunaj žil, v tkivo prinaša hrano in bele krvničke, vpliva pa tudi na podkožne bolezenske procese.

Sama uporaba je v medicini izjemno široka. Uporablja se za obkladke pri kožnih vnetjih po piku žuželk in ožigih meduz, turih, oteklinah zaradi poškodb, ali celo zvinih in udarninah, podplutbah, povrhnjem vnetju ven, mišičnih in sklepnih bolečinah, pa tudi za izpiranje vnete ustne in žrelne sluznice.

Ali ste vedeli…
Da so raziskave  pokazale, da arnika deluje uničevalno na nekatere bakterije in ima protivnetne lastnosti?
Da osebe, ki so alergične na košarice (kamilico, rman, ognjič, ameriški slamnik), arnike ne smejo uporabljati, ker prav tako izzove alergično reakcijo?

Pa vendar z glavo..!

Arnika je peroralno strupena zaradi učinkovine helenalina, ki je aktivna učinkovina v zdravilih za zunanjo uporabo? Notranje se lahko uporablja le v homeopatskih izdelkih, ki so zelo razredčeni in je njena vsebnost zanemarljiva. Ob zaužitju lahko pride do zastrupitve, ki se kaže z bruhanjem, glavobolom, bolečinami v trebuhu, palpitacijami, težavami z dihanjem, v najslabšem primeru lahko pride do smrti.

Koncentrirani pripravki lahko izzovejo celo nekrozo kože. Odsvetuje se dolgotrajna uporaba arnike.

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

ARNIKA 40G

35.70
Vrsta izdelka: Posušeno zelišče Sestavine: Arnika Pakiranje: 40g Shranjevanje: v temnem prostoru pri sobni temperaturi, nedosegljivo otrokom Proizvajalec: Plavica d.o.o.,

JM 703 – OLJE ŠENTJANŽEVO 100ML

11.14
Vrsta izdelka: kozmetični izdelek INCI Sestavine: šentjanževka, olivno olje Uporaba: Namažemo na tanko prizadete dele telesa 2-3 x dnevno. Pustimo

MA 728 BALM

15.75
Vrsta izdelka: Kozmetični izdelek – mazilo za vtiranje in masažo Uporaba: Tanek sloj Balma nanesemo na boleč del telesa. Nežno