Zdravilne rastline

Arnika

ARNIKA


(Arnica montana)

Arnika
Arnika je trajnica. Uspeva le tam, kjer sama hoče in to v simbiozi z drugimi rastlinami. Že latinsko ime Arnica Montana pove, da najraje raste v hribih. Raste do nadmorske višine 2000 m. Arnika je prišla v splošno rabo šele v 17. stoletju, uporabljali pa so jo do te mere, da so jo v srednji Evropi skoraj iztrebili in je še danes na seznamu ogroženih vrst. V glavnem se uporabljajo le cvetovi, ki jih sušimo v senci. Manj se uporablja cela rastlina korenina.

Obstaja več kot 30 različnih vrst arnike, med najbolj znane pa sodijo travniška (Arnica chamissonis) in gorska arnika (Arnica montana). Največ zdravilnih učinkovin najdemo v gorski arniki, v vseh ostalih vrstah je manj.

Arnika je zeljnata trajnica, ki zraste od 20 do 70 cm visoko. Cvetovi so značilno rumene barve in se pojavljajo med majem in avgustom. Za uporabo so primerni sveži in posušeni cvetovi. V glavnem se uporabljajo le cvetovi, ki jih sušimo v senci. Manj se uporablja cela rastlina korenina.

Uporaba:

  • Arnika vsebuje arnicin in kar precej čreslovin. Glede na izkušnje je Arnika še vedno najboljše zdravilo za zdravljenje odprtih ran. Celi rane.
  • Arniko se priporoča kot razkužilo. V ta namen tinkturo arnike zmešamo s prekuhano vodo v razmerju 1:20.
  • Arniko se prav tako priporoča proti bolečinam (mišičnih in sklepnih bolečinah), kot za pripravo kože pred utiranjem olja iz šentjanževke. (najprej zmasiramo boleč predel s tinkturo arnike; utiramo do suhega; potem pa takoj čez utiramo šentjanževo olje, čim dlje časa)
  • deluje kot dražilo, močno prekrvavi kožo ali sluznico (v obolelem tkivu prepreči krvni zastoj in pospeši vsrkavanje krvi zunaj žil)
  • lahko se uporablja za obkladke pri kožnih vnetjih (po piku žuželk, ožigih meduz, turih, oteklinah zaradi poškodb, zvinih, udarninah, podpludbah, povrhnjem vnetju ven, za izpiranje ustne in žrelne sluznice)

Raziskave so pokazale, da deluje uničevalno na nekatere bakterije in ima protivnetne lastnosti.

Znanstveniki so v Arniki odkrili določene srčne strupe, zato se uživanje Arnike odsvetuje. Že majhno predoziranje lahko predvsem srčnim bolnikom škoduje. Notranja uporaba, se vsekakor odsvetuje, oz. se svetuje kot zelo razredčena.

Osebe, katere so občutljive, alergične na košarice (kamilico, rman, ognjič, ameriški slamnik), arnike ne smejo uporabljati, saj bo izzvala reakcijo.

Arnika je resnično nesrečna rastlina. Kdor jo vidi, jo utrga, pa jo rabi ali ne. V nekaterih predelih Slovenije je popolnoma izginila. Krivdo lahko najdemo v preveč intenzivnem nabiranju, pa tudi v intenzivnem kmetijstvu. Zato pazimo na naravo s katero smo obdani, da ostane kaj zdravilnih zelišč in znanja še za prihajajoče rodove. 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Predstavljene izdelke lahko naročite tudi v naši eTrgovini:

 >> JM 400 ARNIKA TINKTURA

>> ARNIKA 100g

>> ARNIKA 40g