ANGINA

Tudi vas muči angina?

Bakterijsko vnetje grla, oziroma angina, največkrat povzroči bakterija streptokok, lahko pa tudi nekateri virusi. Angina se razvije, kadar obrambne sile telesa klonejo pred povzročiteljem. Gre za vnetje mandljev in žrela. Pri mnogih se angina pojavlja večkrat letno, največkrat pa v hladnejših mesecih. Angina ni tako nedolžno obolenje, kot bi človek mislil, dostikrat pusti hude posledice na srcu ali celo sklepih.

Bakterija streptokok se prenaša z bolnika na zdravega človeka s kapljicami sline ali nosnega izcedka. Prenos preko lebdečih delcev v zraku ni pomemben. Širi se zlasti tam, kjer ljudje živijo v tesnem stiku, na primer v vrtcih, šolah, tesnih in slabih stanovanjskih razmerah.

Bakterijsko vnetje grla

Simptomi:

Odrasel človek prepozna angino po pekočem žrelu in bolečinah pri požiranju sline, pogosto pojavi tudi bolečina v ušesih. Majhni otroci pogosto ne morejo povedati, da jih boli žrelo, opazi se le, da so nekoliko bolj razdražljivi, zaspani ter da zavračajo hrano. Slabemu počutju se pogosto pridruži tudi glavobol, bruhanje in povišana telesna temperatura, iz ust se pojavi tudi značilen zadah. Ni pa izcedka iz nosu, razen pri mlajših od treh let, in tudi ne kašlja.

Če pogledamo bolniku v močno odprta usta, vidimo povečani, močno pordeli nebnici. Na nebnicah so lahko gnojni čepi ali pa so pokrite z belimi oblogami. Pordeli so tudi nebna loka, jeziček in mehko nebo, na katerem lahko vidimo tudi drobne pikčaste krvavitve. Jezik je v začetku bolezni ponavadi belo obložen, kasneje pa se lušči in zaradi povečanja brbončic dobi malinast videz.

Zdravnik pri pregledu največkrat zatipa povečane vratne bezgavke, nebnici sta nabrekli in pordeli. Na njih so vidne belkaste gnojne obloge, ki se jih ne da odluščiti brez drobne krvavitve.  Če se vnetju nebnic,  pridruži še folikularni izpuščaj na koži, ima bolnik škrlatinko. Potek škrlatinke je povsem enak poteku streptokok-ne angine.

Bolezen tudi brez zdravljenja mine v slabem tednu.

“Dovzetnejši za angino so ljudje, ki trpijo za pomanjkanjem kalcija in imajo šibek imunski sistem. Angine ni mogoče preprečiti, lahko pa poskušate s krepitvijo vašega imunskega sistema z zdravim življenjskim slogom in z izogibanjem prostorom, kjer se zbira večje število ljudi.

                                                                                                                                      – Jože Majes

 

Bakterija streptokok

 

Za svetovanje ali naročilo pokličite:

Pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887362

Pošljite mail: info@k2m.si

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 113 – BIO ČAJ VRISKAČ

12.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Bezeg cvet, Materina dušica,

JM 410 – TINKTURA (TIMIJAN), 100ML

13.00
Vsebina: zeliščna tinktura Pakiranje: 100ml Tip izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni rastlinski izvleček Sestavine: Thymus vulgáris, Ethanolum Navodilo za uporabo:

JM 500 JOŽEFOVA PASTA 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA Narejeno pod budnim očesom Jožeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko dopolnilo Sestavine: Črnoplodnata aronija, Rastlinski

MA 333 SVEŽ DAH, 5G, PASTILE

5.24
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

JM 505 JOŽEFOVA PASTA JUNIOR 730G

49.50
JOŽEFOVA PASTA JUNIOR je prilagojena za otroke! Narejeno pod budnim očesom Joćžeta Majesa (Kmetija Plavica) Pakiranje: 730g Tip izdelka: Prehransko

MA 1000 AJURIMUN 30G, TABLETE

19.78
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

MA 4 AMRIT KALASH, 600G, PASTA

55.87
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščna ajurvedska sadna pasta Uporaba: 2x dnevno zvrhana čajna žlička. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle

MA 5 AMRIT KALASH , 30G, TABLETE

46.56
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.