ALERGIJE 

Alergija je prekomeren odziv našega imunskega sistema na nek sicer neškodljiv dražljaj iz okolja. Tak dražljaj imenujemo alergen. Alergen je lahko naravnega izvora ali pa je sintetizirana kemična spojina.

Zakaj alergija nastane?

Ob stiku z alergenom se sluznica v ustih, nosu in očeh razdraži, boli nas glava, imamo drisko, v najhujšem primeru lahko pride do krčev v sapnicah in nepravilnega delovanja krvnega obtoka. Med najpogostejše alergene prištevamo živalsko dlako, pršice, nekatere vrste hrane (jagode, kivi, arašidi, soja, mleko …), cvetni prah, različne kovine, pike žuželk ipd. Poznamo že več kot 20 000 alergenov, ki se jim naše telo lahko upre.

Preobčutljivost (senzibilizacija) se pojavi ob prvem stiku z alergenom in je neke vrste imunski spomin. Ko se telo prvič sreča z alergenom, si ga zapomni. Ob drugem in vseh naslednjih ponovnih stikih z alergenom pa pride do preobčutljivostne alergijske reakcije. Preobčutljivost za določeno snov se pri nekaterih ljudeh razvije v nekaj dneh, pri drugih pa v več letih.

Danes ima že skoraj vsak peti človek težave, ki so povezane z alergijo. Vzroki so predvsem vse večje onesnaževanje našega planeta in ogrevanje ozračja ter dejstvo, da je verjetnost, da bodo alergiki tudi otroci alergičnih staršev, kar 70-odstotna.

Eden od osnovnih vzrokov alergij je povečana prepustnost prebavnega trakta in zato hitrejša absorpcija zaužitih snovi. Endotoksini so snovi, ki najpogosteje dražijo sluznico prebavil in povzročajo alergije, dermatitis in ekceme neznanega izvora.

odziv našega imunskega sistema

Kako prepoznamo alergijo?

Simptomi alergije so najpogosteje opazni na koži, v obliki drobnih srbečih izpuščajev rdeče barve. Ti so lahko lokalizirani samo na področje kože, ki je bilo izpostavljeno alergenu (v tem primeru govorimo o kontaktnem dermatitisu), ali pa so razširjeni po večjem delu telesa. Izpuščaji so večji ali manjši, pogosto v obliki drobnih mehurčkov in zelo srbijo. Poleg težav, vidnih na koži, se alergijskim simptomom navadno pridružuje še srbenje in solzenje oči (te navadno postanejo rdeče barve in z drgnjenjem se stanje le še poslabša), voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem.

Med hujše znake alergije prištevamo lokalizirane otekline, izrazitejše spremembe na koži, oteženo dihanje – zaradi edema dihalnih poti se le-te zožijo in občutek je podoben dušenju, v dihalih piska in ne moremo narediti polnega vdiha; pogosto tudi oteče jezik (kar je prav tako nevarno zaradi zadušitve). Anafilaktični šok, najhujšo obliko alergije, pa spremljajo občutek slabosti (lahko tudi bruhanje), hipen padec krvnega tlaka (zaradi sprostitve gladkih mišic v stenah žil), ki vodi v omedlevico ter slabšo prekrvavljenost organov, ki zaradi tega izgubijo svojo vitalno funkcijo in posledično lahko nastopi tudi smrt.

 

” Poleg težav, vidnih na koži, se alergijskim simptomom navadno pridružuje še srbenje in solzenje očivoden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem.

– Jože Majes

 

voden izcedek iz nosu ali zamašen nos s posledično oteženim dihanjem

 

Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil

pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ

Najpogostejši izdelki, ki so jih kupovali bralci članka:

JM 101 – BIO ČAJ SPOMLADANSKI

12.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Jagoda list, Jetičnik, Kopriva,

JM 307 – MAZILO SLEZENOVO, 45G

15.00
Vsebina: Zeliščno mazilo Pakiranje: 45g Tip izdelka: kozmetični izdelek – zeliščno mazilo INCI Sestavine: Clea europaea fruit oil, Cera alba,

JM 702 – OLJE ČRNE KUMINE, 200ML

20.00
Vrsta izdelka: Živilo Sestavine: olje črne kumine Uporaba: 2 čajni žlički dnevno Nasvet ob uporabi: Pred uporabo pretresi! Pakiranje: 200ml

MA 505 TRIPHALA PLUS, 60G, TABLETE

20.51
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 2x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

JM 162 – BIO ČAJ BIO HRASTOVO LUBJE

8.00
Vsebina: Posušeni in rezani deli rastlin v kartonski embalaži Pakiranje: 100g Tip izdelka: Zeliščni čaj Sestavine: Hrastovo lubje Navodilo za

MA 1788 AJURALERG , 60G, TABLETE

40.69
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščne ajurvedske tabletke Uporaba: Odrasli: 1x dnevno 1 tbl. Otroci: 4-15 let, polovica odrasle doze.

MA 357 SIRUP ZA BRONHIJE, 200ML

12.80
Vrsta izdelka: Prehransko dopolnilo – zeliščni ajurvedski sirup Sestavine: Trsni sladkor, voda, pistacia integerrima, dolgozrnati poper, sladki koren, jelka webbiana,

OLJE ZA NOS, 10ML

8.88
Nasya olje ohranja nosno sluznico dobro negovano. Dve ali tri kapljice olja v vsako nosnico je po ajurvedi sestavni del