AJDA
Fagopyrum esculentum
Ajda je prastaro žito. Izhaja še iz poganskih časov in je bila za naše prednike pomemben vir prehrane. Žal danes prevladujejo hibridne vrte, ki nimajo zdravilne vrednosti koz stare. Zato priporočam vsem, ki se se odločajo za sejanje ajde v zdravilne namene, da sejejo ekološke vrste. Ajdova moka ne vsebuje glutena in je tudi primerna za osebe, ki ne smejo uživati žitaric. Cvetoča ajda vsebuje veliko rutazida in flavonoid rutin. Obe učinkovini delujeta antioksidativno. Vendar pozor: največ teh učinkovin je, ko ajda zacveti, oziroma ko je tik pred cvetenjem.
Problem še nerazcvetele rastline je v tem, da nam pri sušenju rada postane plesniva. Zato ajdo požanjemo nekje do polovice stebla in jo hitro posušimo. Rastlina vsebuje veliko vode. Ob dobrih pogojih imamo na leto lahko tudi do tri žetve. Vendar moramo pri tem upoštevati dobro agronomsko prakso kolobarjenja.
Za svetovanje o izbiri naših zeliščnih izdelkov in prehranskih dopolnil
pokličite: 07/30 66 830 ali 041/887 362
pošljite e-mail: info@k2m.si
ali nam zastavite vprašanje TUKAJ