AJDA

Fagopyrum esculentum

ajda

Ajda je prastaro žito. Izhaja še iz poganskih časov in je bila za naše prednike pomemben vir prehrane. Žal danes prevladujejo hibridne vrte, ki nimajo zdravilne vrednosti koz stare. Zato priporočam vsem, ki se se odločajo za sejanje ajde v zdravilne namene, da sejejo ekološke vrste. Ajdova moka ne vsebuje glutena in je tudi primerna za bolnike, ki ne smejo uživati žitaric. Cvetoča ajda vsebuje veliko rutazida in flavonoid rutin. Obe učinkovini delujeta antioksidativno. Vendar pozor: največ teh učinkovin je, ko ajda zacveti, oziroma ko je tik pred cvetenjem.

Problem še nerazcvetele rastline je v tem, da nam pri sušenju rada postane plesniva. Zato ajdo požanjemo nekje do polovice stebla in jo hitro posušimo. Rastlina vsebuje veliko vode. Ob dobrih pogojih imamo na leto lahko tudi do tri žetve. Vendar moramo pri tem upoštevati dobro agronomsko prakso kolobarjenja.

Učinkovine v ajdi izredno dobro vplivajo na ožilje. Zdravijo vensko popuščanje, vplivajo na očesni pritisk, glavkom ter krepijo žile, vplivajo na propustnost kapilar in zdravijo hipertenzijo ( visok pritisk)

Najboljše rezultate dosežemo, če za zgornje težave pijemo po tri skodelice ajdovega čaja do 60 dni. Če pa dodamo ajdi še lupine šipkovih plodov, se učinek ajde na zdravljenje še poveča. Tako priporočam čajno mešanico v kateri je 70% listov in cvetov ajde ter 30% šipka. Obe rastlini pri zdravljenju podpirata eno in drugo.

Related Posts